2009 m. gegužės 27 d., trečiadienis

Programinė įranga laboratorijoje

Pavasaris - darbymečio metas. Aš pats jau antrą mėnesį šturmuoju ne tik savo kursinį (modeliuoju sau parametrinę fluorescenciją, kepu kuo realistiškesnius grafikus), bet ir laboratorijoje eksperimentą atlieku. Gal minėjau, kad spalį buvo pirminė eksperimento stadija - pabandėm, išsiaiškinom, kad veikia, tada per pusmetį nepilną skaičiavome, kokią eksperimentinę schemą statyti, pirkomės veidrodukus, filtrus, poliarizatorius ir nuo kokio kovo pradėjom statyti schemą, kurią galutinai užkūrėm balandžio pabaigoje, tad jau mėnesį sistema veikia ir siurbiam iš jos eksperimentinius duomenis. Tad galbūt dėl to užimtumo ir retai parašau čionai.
Šiaip, kiekvienas šių dienų eksperimentas neišsiverčia be profesionalios ar mėgėjiškos programinės įrangos. Mūsų sistemoje CCD kamerą valdo gamintojų pateikta programa (kuri nėra visai intuityviai padaryta), du varikliukus suka ir vieną stalelį stumdo dvi kitos programos. Ir visa ši sistema turi geresnį ar blogesnį automatizavimo interfeisą. Na, dėl automatizavimo ir pradėjau naudoti vieną įdomią programą.
CCD kameros programa galima paliepti kamerai fiksuoti po vieną kadrą (kiekvieną kartą paspaudžiant pele klavišą) ar video režimu - kamera pradeda ekspoziciją, vos tik jau užfiksuotą vaizdą nuskaito ir pateikia kompiuteriui. Na, ekspozicijos laikas nėra sekundė ar dvi - eksponuojam nuo 50 iki 300 sekundžių, o nurašinėja duomenis 8 sekundes (Full frame CCD technologija). Taigi, kaip mano vadovas sako ”klaidos kaina didelė.” Automatizavimas labai pagelbsti čia - paleidi kad užfiksuotų 11 kadrų, po kiekvieno kadro pasukant kokį varikliuką ir pusvalandį lauki duomenų. Viskas būtų puiku, bet pasirodo CCD programkė moka autosave režimu dirbti, kai šaudomi pavieniai kadrai (pele paspaudi prieš kiekvieną kadrą), o video režimu nė velnio neveikia. Teko ieškot išeities. Galvojau galvojau, ir sumąsčiau, kad internete turėtų būti automatinė pelės mygtuko spaudymo programa. Kiek panaršęs iš tikrųjų suradau kuo puikiausią Autoclick programą. Ja galima pasirinkti kas kokiu laiko intervalu paspausti pelės mygtuką, egzistuoja funkcija, kad pelė spaudytų visada tam pačiam piksely (nesvarbu, kur bebūtum su pele nuvažiavęs).
Taigi, manau programos autoriai nė neįtaria, kokiais kilniais ir didingais tikslais jų programinė įranga darbuojasi.

2009 m. gegužės 11 d., pirmadienis

2009 m. gegužės 6 d., trečiadienis

Darbai enciklopedijoj

Šią savaitę gaudau atsakymus iš žymių mokslininkų lietuvių. Užsiimu dabar jau parašytų biografinių straipsnių pildymu. Tai išsiuntinėjau didžiajai daliai mokslininkų juos, kad papildytų naujais biografiniais faktais. Na, vieną orginalų atsakymą gavau išų Jono Grigo. Įdomus šis plepus profesorius. Atsiuntė jis man papildymą ir pora sakinių man asmeniškai: ”Linkiu Jums sėkmės enciklopediniame darbe. Puiku, kad šį darba dirba toks protingas vyras, kaip Jūs. Aš prisimenu Jus kaip vieną protingiausių studentų.”
Pompastiški žodžiai iš pompastinių kalbų mėgėjo. :)