2011 m. sausio 16 d., sekmadienis

Filmų blogo pikinis aktyvumas

Pirmą ir kol kas vienintelį kartą mano filmų blogas sulaukė daugiau nei 100 lankytohjų dienoj. Sausio 13 dieną buvo 111 unikalių lankytojų. Neatsitiktinė ši data - pats ieškomiausias filmas buvo dokumentika apie sausio 13 įvykius, vienintelę žuvusią merginą: “Mergina ir tankai“.
Jeigu neklystu, net šis, mano ir Martyno blogas nebuvo sulaukęs tokio aktyvumo.

Regėjimas atstatytas. Legenda gyva :)

Kažkaip man spontaniškai mintis atėjo apie rudenį vykusią kelionę žirgais iki Juodosios jūros ir kai žirgai gėrė vandenį iš Juodosios jūros, projekto tinklapyje atsirado pranešimas “Žirgus pagirdėme Juodojoje jūroje. Legenda gyva.“ Bet ne apie istoriją aš čia noriu pakalbėti.
Vakar oficialiai pasižymėjau, kad matau normalų regėjimą atitinkančią eilutę oftalmologų (Snelijaus) lentelėje, tad oficialiai jau leidžiu sau kalbėti kitiems apie metodiką, kaip atstatyti regėjimą. Metodiką, kuri be jokio skalpelio, jokio įsikišimo į žmogaus organizmą leidžia atsikratyti akinių.
šioji terapija atsirado prieš šimtą metų, kai vienas jaunuolis William Bates, Amerikos oftolmologas, dirbdamas su indėnais išvystė savo supratimą apie žmoaus regėjimą ir išvystė šią gydymosi metodiką. Visų pirma, jis atkreipė dėmesį, kad nė vieno paciento, kuris pradėjo nešioti akinius, regėjimas nuo to nepagerėjo. Kai kurie indėnai ilgų kelionių metų pamesdavo akinius ir grįžus jiems pas W. Bates pasitikrinti regėjimo, pasirodydavo, kad jie puikiausiai mato, lyg nieko nebuvę. Visos problemos su regėjimu žmonijoje atirado nuo tada, kai atsirado plačiai prieinamos knygos, laikraščiai, televizoriai, kompiuteriai. Mes dešimtis tūkstančių metų esame įpratę žiūrėti į tolį - kaip medžiotojai ieškoti savo aukos. Ir kai užsidarome artimuose atstumuose, nebepakeliam galvos į tolumas, tai regėjimas ir blogėja.
Kaip žmogus sugeba prisitaikyti matyti skirtingus atstumus? Šiuolaikinė medicina skelbia, kad akies lęšiukas yra valdomas raumenų ir raumenys keistami lęšiuko išsigaubimą valdo atstumą, kurį gerai matome. W. Bates tuo tarpu išmąstė, kad yra visiškai kitaip. Akis yra valdoma šešių raumenų ir tie raumenys keičia pačią akies formą. Normalioje, ramybės būsenoje akis yra rutulio formos, tuo tarpu, kai norime kažką pažiūrėti arti, tai raumenys įsitempia ir akis tampa elipsoido formos. Žodžiu, pagal mediciną, keičiama atvaizduojamo lęšiuko laužiamoji geba, pagal W. Bates - atstumas, kuriame atvaizduojame.
Kokia ta gydymo metodika? Ji pagrįsta dviem mokslais - psichologija ir fiziologija (todėl medicina jos ir nepripažįsta). Treniruodami tuos raumenis, kurie valdo akies formą, palaikysime gerą akių sportinę formą, o savo mintimis, suvokimu, teigiama energija, leisime smegenims suprasti, ką reiškia gerai matyti. Nes regėjimas tai ne tik akių priimama informacija, tai taip pat ir smegenų gebėjimas tą informaciją iškoduoti į matymą. Taigi, niekada pratimų nedarykite, būdami blogos nuotaikos, suirzę ir pan.
Kokie pratimai? Yra trys svarbiausios metodikos: akių atpalaidavimas (palmingas), akių mankšta ir soliarizacija.
Akių atpalaidavimas yra visų svarbiausias. Ypač daug skaitant ar dirbant kompiuteriu. Bent kas valandą aktyviai varginant akis reikia tuo užsiimti. Visiškai delnais uždengti akis, kad nepakliūtų jokia šviesa ir Ir ramiai pabūti užmerkus akis kokią minutę, nuolatos galvojant vien teigiamas mintis ir sau sakant, kad “mano akys geros, aš matau tikrai gerai, mano akys atsipalaidavusios, aš esu laimingas...“ Teigiamos mintys veda prie visiškos raumenų laisvės, visiško atsipalaidavimo. Paskui akis atidengti, smarkiai užsimerkti ir keliolika kartų tankiai pamirksėti. Tai pagal anglišką terminologiją yra vadinama palmingu.
Akių mankšta. Kokius du tris kartus per dieną. Pratimus atlikti po 3-10 kartų. Pradžioje patariama po tris kartus kartoti kiekvieną pratimą. Pats jaučiau, kad pirmąsias kelias dienas akis skauda - raumenys daug dirba kaip niekad ir jaučiamas raumenų skausmas. Vėliau atliekamų pratikų kiekį galima didinti. Atliekant pratimus akys turi būti atsipalaidavusios. Prieš atliekant pratimus ir po kiekvieno reikia tankiai ir lengvai pamirksėti - taip atpalaiduojamos akys. Pratimai: 1. Pažiūrėti į viršų - žemyn (3x-10x) 2. Kairėn - Dešinėn. 3. Įstrižaine Viršun kairėn - apačion dešinėn. 4. Viršun dešinėn - Apačion kairėn. 5. Brėžti kvadratą: viršun dešinėn - apačion dešinėn - apačion kairėn - viršun kairėn. 6. Brėžti kvadratą į priešingą pusę. 7. Brėžti apskritimą pagal laikrodžio rodyklę: 12h - 3h - 6h - 9h. 8. Brėžti apskritimą prieš laikrodžio rodyklę. 9. Brėžti gyvatėlę vertikaliom linijom, tarkim pradedant nuo kairės viršaus žemyn - aukštyn - žemyn - aukštyn slenkant į dešinę pusę. Ir analogiškai grįžti į kairę. 10. Brėžti gyvatėlę horizontaliom linijom. Tarkim iš viršaus kairėn - dešinėn - kairėn - dešinėn slenkant į apačią ir taip pat grįžt į viršų.
Soliarizacija: Galima žiūrint į Saulę užmerktomis akimis arba į žvakės šviesą atmerktomis akimis. Atlikti pasisukimus visu korpusu, nefiksuojant žvilgsnio į jokį konkretų tašką, kad Saulės/žvakės šviesa skenuotų regėjimo lauką. Realiai kokia keliašdešimt kartų pasisukioti, turėtų likti šviesos linijos regėjimo lauke. Po šios šviesos terapijos reikia atlikti palmingą tol, kol išnyks ryškios šviesos paliktos linojos tinklainėje. Aš kartą per dieną tai atlieku.
Šie pratimai subalansuoti trumparegiams, tad nebuvau tikras, ar jie man padės. Mano problema - astigmatizmas. Nešiojau akinius, kurie daugmaž vertikaliai buvo 0 D, o horizontaliai +5 D laužiamosios gebos, cilindrinį lęšį. Žodžiu vaikystėje nevisiškai išsivystė horizontalūs akies raumenys ir mano akis tapo netaisyklingos formos.
Esu pasikabinęs kambary oftolmologų lentelę (Sneijaus lentelę) ir sekiau progresą. Datos tokios:
Gruodžio 12 pradėjau akių mankštą.
Gruodžio 13 pirmasis tikrinimasis - matau 5 eilutę (20/40 - matymo lauke išskiriamas 2 minučių erdvinis kampas).
Gruodžio 15 mačiau 6 eilutę - 20/30 - 1,5 minutės išskyrimo kampas.
Gruodžio 21 mačiau 7 eiltuę - 20/25 - 1,25 minutės erdvinis kampas
Sausio 14 mačiau 8 eilutę - 20/20 - 1 minutės erdvinis kampas. Norma.

Svarbiausia nenustoti mankštinti akių. Čia kaip ir su dantų valymu - nori, kad jie būtų sveiki, reikia juos reguliariai valytis.

Sėkmės visiems, pradėsiantiems šia metodika gydytis akis.