2012 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

Autorinių teisių pažeidimas


Praeitą savaitgalį Kaune vyko Didžiosios Napoleono armijos persikėlimas per Nemuną. Stovykloj vienas jaunuolis pardavinėjo štai tokius suvenyrus. Nebrangiai - po 6Lt. Kodėl aš apie tai rašau? Nes šią nuotrauką dariau 2010 metais per Deltuvos mūšį.
Žodžiu, be mano žinios mano nutoraukos naudojamos komerciniais tikslais.... Akivaizdus autorinių teisių pažeidimas!
Gal man laikas ant pačių nuotraukų pradėti dėti “vandens ženklus“?...

2012 m. birželio 7 d., ketvirtadienis

Apie lietuvių kalbos nuostabumą

Kažkada, seniai seniai, tai gal buvo prieš pusantrų metų, ėmiau ir pažiūrėjau Aivaro Lileikos paskaitą “Ar Lietuvai 1000 metų“. Ne šiaip žiūrėjau, bet ir konspektavausi kalbines prasmes, kurias bandė įteigti pasakotojas, kiek jis pats yra išsityrinėjęs. Kažkada seniai norėjau tomis prasmėmis pasidalinti su blogo skaitytojais, bet užmečiau užrašus ir vakar vėl netyčia juos atradau. Tad nedelsdamas pateikiu Lileikos paskaitų padrikus užrašus, be jokių savo komentarų:

Chaosas“ (gr) - kas neįvaldyta
Kosmosas“ - kas įvaldyta
Indoeuropiečių terminas įvestas 1948. Jis pakeitė arijų terminą, kuris ~1850 pakeitė gotų terminą.
Emigrantas” -  (lt) keltas/keliautojas
Galai“ įsikūrė pačiame gale
Keltai“ (keltų k.) - (lt) keltis
Galai” (keltų k.) - (lt) galas

akula - nekilmingas/aklas
aksana - akys
dawanda - davimas

Jungas: “Vyrai nesukuria liekamojo produkto. Todėl nuo pat gimimo pas juos išsivysto milžiniškas nepilnavertiškumo kompleksas ir iš didžiulio pavydo moterims kuria begalę problemų, į kurias pastato visus ir spręsdami tas problemas parodo, kokie jie yra reikalingi“.

Šventė - šventykla - šviesa
Stebuklas - stebykla - stabas
polis - pilis/pilti
Žvėrinės - zodiakas
Taigi: stebyklose stebima, kada ateina stebuklas - prasideda šventė

Krikščionybė - barzdotas vyras, gimdantis vyras. Pieta - Jėzus Kristus ant kelių, negyvas kūdikis. Mirties kultas

Sietynas: Sieti - sėti grūdą, o sėjama į velėną (nuo čia Vėlinės).
Velykos -> Vėlinės: gamta gimsta -> gamta miršta
Perkūnas: gyvybė ateina per kūną. Todėl laukiama griaustinio prieš sėją
Pragaras yra dangui: pra + garas; garas -> debesys
Saulė -> pasaulis -> pasaulėžiūra.
Jei pasaulėžiūroj atsiranda dėmė, turim nuodėmę

Universitetas - žinyčia
Arijų kultūra - arėjų kultūra
Luomai:
pramanai - žinių
kšatrijai - karių (šatrija/šatra)
vaišijai - žemdirbių
šudra - renka gatvėj šudrą

Apie svastikas:
Švaistika - švaisto blogį
Savastika - sukasi ir renka

Žara uštra - Zaratustra: žmogus mokė
Dievo dota pabudo ir tapo Buda
Nėr vėjo - Nirvana

siris (het) - siela (lt) - jėga (rus) - švinas (guz)
Troja - Truva
Jordano upė - Jorės upė
Jordano regionas - Perėja

Abraham - (ab - Ra - ham) Didžioji Ra širdis
Išrahel - (Iš Ra hel) - Iš Ra daugybė dievų
Sarmatija: Sar - princesė/vyresnioji moteris + matija - moteris = moterų valdoma valstybė
Amazonė - amą atimanti žmona
druidas draudžia, bartas bara.

Senatoriai - senieji gyventojai
Diktatorius - rikis
Muziejus - mūsų buveinė
Karalius mėgsta kariauti
Nitingai - vikingai - vyčiai
Šlavai - esantys šlovėje (pavergti) - slave/vergai

2012 m. birželio 6 d., trečiadienis

Pasiskraidymai Vokietijoje

Gegužės 6-13 dienomis buvau Vokietijos žemėse. Moksliniais tikslais, daugiausia. Nes Bad Honnefe (miestas netoli Cologne (Kiolno) ir Bonos) vyko mokslinis seminaras, kur tiek savo darbą pristačiau, tiek super duper sudėtingų paskaitų išklausiau. Pavadinimas - Highlights of Quantum Optics. Bet buvo nemažai dalykų smarkiai nutolusių nuo kvantinės optikos. Žodžiu, informacijos dozė milžiniška ir sudėtinga.
Žodžiu... Apie viską gana trumpai, bet išsamiai fotoreportažu (iš kiekvienos dienos stengiausi po vieną nuotrauką paimti, bet papildomai dar rūmų nuotrauką įdėjau).
O viskas prasidėjo sekmadienio rytą, gerokai anksčiau nei kad ne kuriom naktimis išeinam iš “Alaus namų“. Kėliausi gal be 15 keturios, kad suspėčiau į 6 valandos lėktuvą, kuris nuskraidino iki Frankfurto, tada greituoju traukiniu nukeliavau iki Cologne (Kiolno). Ten turėjau daug gražaus laiko vaikščiojimams. Tad ir išvaikščiojau 6 valandas. Prieš sėsdamas į traukinį, kuriuo turėjau pasiekti savo Bad Honnef miestelį, dar nusifotografavau prie įžymiosios katedros:
 O į traukinį ramiai įsėdau, žinojau, kad jis važiuoja Koblenz kryptimi. Bet po kurio laiko pastebėjau, kad jis važiuoja ne ta Reino puse. Tad truputį sunerimau. Pradėjau kelti šumą, nuvykau iki kontrolieriaus ir išsiaiškinau, kad ne į tą traukinį įlipau. Žodžiu, teks man iš Koblenz grįžti atgal teisingu traukiniu. Buvau baisiai įsiutęs dėl savo tokios klaidos ir kad teks naują bilietą pirkti. Tiesiog panašiu metu išvažiavo du traukiniai Koblenz kryptimi ir aš pasirinkau ne tą. Žodžiu, sugaišau 1,5 valandos.
Na, atvykau iki rūmų, kur gyvenom ir mokėmės. Pirmadienį prasidėjo paskaitos, vyko posterių sesija. Tad pakabinau ir aš saviškį (po dešine):
 Pirmadienį smagiai įsivažiavom į darbo ritmą su daugybe kavos pertraukėlių, nuostabiais pietumis, vakariene, nemokamu alkoholiu (kai kuriom dienom).
Antradienį vyko didžioji šventė, nes vyko jubiliejinis seminaras, sukeliavo daug garbingų miestelio ir apylinkių žmonių. Buvo super šventė, su pilnais aruodais alaus ir vyno. Tad vakare prasėdėjom ilgai :) O čia dienos metu su draugais doktorantais iš Vokietijos, Italijos, Ispanijos:
 Štai taip atrodo patys rūmai, kur gyvenom ir būjojom:
 Trečiadienis... Sąžiningai pradėjom darbą nuo pirmųjų užsiėmimų. Džiaugsmas buvo tas, kad paskaitų nebuvo tiek daug ir po pietų buvo ale ekskursija. Bet realiai tiesiog nuėjom į vieną kavinę, kur gardžius pyragus kepa, ten pasėdėjom ir grįžom. Čia vokietaitė prie kavinės:
 Ketvirtadienis jau beveik kaip rutina - pilna diena paskaitų, daug kavos ir prieš vakarienę išbėgau prasiblaškyti palei Reiną, šalia kurių ir bėga geležinkelio bėgiai ir greitkelis:
 Penktadienį buvo tik  trys paskaitos, po kurių papietavęs skubėjau į traukinį, nes bijau pavėluoti į lėktuvą. O skridau iš Cologne į Miuncheną, kur lankiau seną gerą draugą Vytautą, kurį (beveik) užklupau darbo vietoje:
 Penktadienio vakaras baigėsi tik paryčiais, tad šeštadienios rytas buvo vėlyvas. Ramiai papusryčiavę palikau Vytą ir jo kambarioką savo darbus dirbti, o pats išskubėjau į nuostabų muziejų, kuriam deja tebuvo likę tik pusantros valandos. bet koks ten muziejus!!!! Daugybė nuostabios technikos, daugybė pasižaidimų. Yra netgi PIRMASIS vokiečių povandeninis laivas!!!!! Ir Raudonojo barono (Manfred von Richthofen, WW1 kiečiausio aso) triplanis lėktuvas (na, kopija, nes orginalų tos serijos nė vieno neišliko):
 Žodžiu, šeštadienį dar pasivaikščiojau po Miuncheną, nuostabų parką jame, grįžau pas Vytą, pavakarieniavom, pažiūrėjom Vokietijos futbolo taurės finalą (Miuncheno Baernas pralošė Dortmundo Borrusijai 2-5), dar nukeliavom iki garsiojo HofBraHouse baro, išgrėm po bokalą ir namo.
Sekmadienį ryte ramiai papusryčiavom ir pamažu išjudėjau Lietuvos link. Paskutinė nuotrauka iš Miuncheno:
Iš Miuncheno vėl nuskridau iki Frankfurto, kur teko 3-4 valandas palaukti lėktuvo iki VIlniaus. Tad Vilniuj jau buvau apie vidurnaktį.
Pilnas įspūdžių, teigiamų emocijų, nuotykių ir šurmulio... Atgal į realybę.

2012 m. birželio 4 d., pirmadienis

Ir vėl šaunusis Jean-Baptiste spaudoje

Gegužės 25 dieną buvau Pasvalyje, nes būtent Pasvalio krašto muziejuje teko laimė pristatyti savo fotografijų parodą “Žaidžiame karą“. Tikrai šaunus buvo pristatymas - daug žiūrovų atvyko. Na, daugiausia moksleiviai, kuriuos atsivedė istorijos mokytojai, taip pat muziejaus darbuotojai, miestelėnai, netgi atvyko Pasvalio vicemeras.
Negana to, kad taip šauniai buvau pagerbtas per parodos atidarymą, vietinėje Pasvalio spaudoje pasirodė šaunus straipsnis apie parodos atidarymą: