2013 m. rugpjūčio 13 d., antradienis

‚Alice in Chains” diskografija

”Alice in Chains” - JAV roko grupė susikūrusi 1987 metais Seattle. Nuo įkūrimo grupė išleido 5 studijinius ir 3 puspilnius (Extended Play) albumus. Muzikos stiliumi priskiriama prie grunge grupių, tačiau savo prigimtimi jie metalo arba sunkaus roko grupė, taip pat turinti ir akustinių elementų savo muzikoje. Populiaumo sulaukė tuo metu, kai ”Nirvana” pralaužė kelius į populiarumą grunge muzikai - 1992 išleistas keturiskart platininis ”Dirt” albumas. Kūryba ir albumų leidyba buvo tiesiogiai susijusi su pagrindinio grupės vokalisto Layne Staley būsena, kadangi jis buvo smagiai įnikęs į heroiną. nuo 1995 iš esmės grupė nusojo lankytis įrašų studijose, o 1996 metais surengė savo paskutinį gyvą koncertą su Staley. 2002 metais Layne Staley mirė perdozavęs narkotikų. Nuo 2005 grupė pamažu pradėjo savo veiklą su nauju vokalistu William DuVall, su kuriuo aktyviai koncertuoja iki šių dienų ir yra išleidę 2 studijinius albumus.

Studijiniai albumai

„Facelift“ (1990)

Pirmasis grupės albumas, du kartus platininis, pirmasis grunge stiliaus albumas, tapęs platininiu, tad „Alice in Chains“ – pirmoji grunge grupė iškopusi į didžiąją sceną. Įrašuose grupės būgnininkas Sean Kinney dalyvavo besigydydamas sulaužytą ranką. Komercinę sėkmę albumas pelnė ne iš karto – tik po pusmečio, kai MTV reguliariai pradėjo rodyti jų kūrinių klipus, albumas tapo paklausiu JAV rinkoje. Koncertiniuose turuose, sekusiuose po albumo išleidimo, grupė grojo su garsiomis metalo grupėmis (Clash of the Titans su Anthrax, Megadeth, Slayer), augindami savo gerbėjų būrį būtent tarp šio žanro gerbėjų. Albumo muzikos stilius: heavy metal, alternative metal, grunge, hard rock. Toks muzikaliai ir teksto prasme (narkotikai, heroinas, nelaiminga meilė) sunkus albumas, yra keli nuostabūs kūriniai, kur atsiskleidžia intensyvus, įtaigus, rėksmingas Layne Staley vokalas, o kūriniai užpildyti ryškiomis gitarų partijomis.
Kūrinys iš albumo – „Manin the Box". Pasak Layne Staley, šios dainos tekstas apie cenzūrą žiniasklaidoje.

„DIrt“ (1992)

Antrasis grupės studijinis albumas. Komerciškai sėkmingiausias – 4 kartus platininis. Paskutinis albumas, kuriame grojo grupės bosistas Mike Starr – jis buvo atleistas koncertinio turo 1993, skirto reklamuoti šį albumą, metu. Šiame albume nemažai Layne Staley kūrybos dainų, didžioji dalis tekstų yra jo kūrybos. Beje, prieš įrašant albumą Layne Staley neseniai buvo išėjęs iš reabilitacijos centro, bet vėl grįžo prie heroino ir įrašų metu (ypač įrašant dainas "Down in a Hole" ir "Angry Chair") jis buvo apsvaigęs nuo narkotinių medžiagų (heroinas, marihuana, oxycodone). Kita vertus nė vienas grupės narys nebuvo šventasis – būgnininkas Sean Kinney ir bosistas Mike Starr buvo įnikę į alkoholį, gitaristas Jerry Cantrell vartojo antidepresantus. Dainų tekstai: depresija, asociali elgsena, narkotikai, karas, mirtis, priklausomybė, santykiai tarp žmonių. Allmusic: „Cantrell's technically limited but inventive guitar work is by turns explosive, textured, and queasily disorienting, keeping the listener off balance with atonal riffs and off-kilter time signatures.“
Kūrinys iš albumo – „Downin a Hole“. Labai asmeninė gitaristo Jerry Cantrell daina apie ilgalaikę draugystę, nelaimingą draugystę. 

„Alice in Chains“ (1995)

Trečiasis grupės studijinis albumas, komerciškai ganėtinai sėkmingas – du kartus platininis. Įrašinėti albumą muzikantams buvo sunku. 1994 metais buvo suplanuotas koncertinis turas (Kartu su Metallica ir kitomis grupėmis), bet prieš jį Layne Staley vėl įniko į heroiną, tad likus tienai iki turo pradžios grupė atšaukė savo dalyvavimą šiame ture. Po to grupė išsiskirstė savo keliais. Tačiau 1995 metų pradžioj grupė vėl susibėgo, pavasarį pasikvietė ir vokalistą Layne Staley. Galų gale iki 1995 rugpjūčio jie albumą įrašė. Įrašų metu Layne Staley buvo smarkiai priklausomas nuo heroino, tad dažnai vėluodavo į įrašų sesijas arba visai neatvykdavo. Kaip gitaristas Jerry Cantrell yra pakomentavęs: „It was a really painful session because it took so long. It was horrifying to see [Layne] in that condition. Yet, when he was cognizant, he was the sweetest, bright-eyed guy you'd ever want to meet. To be in a meeting with him and have him fall asleep in front of you was gut-wrenching“ Muzikos tekstų temos: depresija, vienatvė, narkotikai, pyktis, mirtis. Po gražių, švelnių akustinių pusinių albumų sunkoka šį įrašą klausyti: sunki tiek pati muzika, tiek ir tekstai. Grunge depresijos persmelktas alternatyvusis metalas, su prichodelikos elementais. Yra ir gražių kūrinių ("Heaven Beside You", "Over Now"). Beje, kūrinys "Over Now" yra paskutinis albumo kūrinys ir tarsi įprasmina realų grupės iširimą, nes tai paskutinis grupės studijinis albumas, įrašytas kartu su vokalistu Layne Staley.
Kūrinys iš albumo - "Again". Čia gitaros partija smagiai traukia kūrinį į priekį

”Black Gives Way to Blue" (2009)

Ketvirtasis grupės studijinis albumas. Tik šį kartą išleistas po milžiniško tarpo - 14 metų. Pirmasis albumas, išleistas po vokalisto Layne Staley mirties (2002 metais). Šiame albume jį pakeitė vokalistas ir gitaristas William DuVall. Labai tinkamą vokalistą pasirinko, nesijaučia drastiško pokyčio, lyginant su Staley laikais. Kas įdomiausia, tai muzikos skambesys nepakitęs nuo 10 dešimtmečio laikų. Kaip allmusic rašo: ”they still sound like themselves, capturing that weird murk halfway between '80s metal and '90s northwestern sludge”. Malonus ”Alice in Chains” skambesys. Albume yra gal 5 akustinio skambesio kūriniai: leidžiantys pailsėti nuo nuožmaus sunkiojo roko skambesio.
Kūrinys iš albumo - ”YourDecision”. Akustinis skambesys, tekstas apie pasirenkamus sprendimus ir jų pasekmes. Tokia jauki daina.

”The Devil Put Dinosaurs Here” (2013)

Penktasis, naujausias grupės studijinis albumas. Savo muzikiniu turiniu labai panašus į ankstesnį. Yra daug nuožmių kūrinių ir keletas akustinio prieskonio prisodintų. Tiesa, visumoj beklausant jis neužkabina. Kaip, kūriniai gražūs, turi savo Alice in Chains šarmo, tačiau naujumo, šviežumo trūksta. Bet tai nereiškia, kad tai blogas albumas. Gal tiesiog per naujas jis man.
Kūrinys iš albumo - ”TheDevil Put Dinosaurs Here”. to paties pavadinimo kaip ir albumas. Atspindintis albumo dvasią. O apie kūrinio tekstą Cantrell yra užsiminęs, kad du dalykai, apie kuriuos tikrai nenorėtum diskutuoti - tai religija ir politika.

Puspilniai albumai (Extended Play)

„We Die Young“ (1990)

Pirmasis grupės puspilnis (EP – extended play) albumas, reklaminis albumas (promo), skirtas išreklamuoti netrukus pasirodysiantį pirmąjį grupės albumą „Facelift“. „Alice in Chains“ buvo antroji grunge stiliaus grupė (po „Soundgarden“) pasirašiusi sutartį su didžiąja įrašų studija, tad to meto muzikos kritikai puikiai žinojo šią grupę ir šis promo albumas buvo išleistas mažu tiražu. Albumas trumputis – 3 dainos, iš kurių dvi pasirodė grupės debiutiniame albume. Muzikinis stilius: heavy metal, alternative metal, grunge.
Kūrinys iš albumo – „WeDie Young“. Geras metalo gabalas. Kūrinio tekstas, pasak gitaristo Jerry Cantrell, atspindi dešimtmečius vaikus vaikštančius su pranešimų gavikliais ir pardavinėjančius narkotikus.

 „SAP“ (1992)

Antrasis grupės puspilnis albumas, trumputis, telpantis į vieną vinilo pusę. Grupė 1991 metų pabaigoje susirinko įrašyti antrąjį savo studijinį albumą, bet viskas baigėsi akustinių įrašų sesija, kuri buvo vainikuota šiuo pusiniu albumu. Labai jaukus, gražus akustinis skambesys. Būtent toks, kuriuo mane keri ši grupė. Primena MTV Unplugged koncerto įrašą. Realiai yra keturios jaukios dainos ir penkta („Love Song“), kaip slaptoji daina, nuožmi, psichodelinė, atitinkanti grupės prigimtinė stilių. Labai mielas albumas.
Kūrinys iš albumo – „GotMe Wrong“. Dainą, kurią esu įsimylėjęs iš MTV Unplugged koncerto, daina, kurią mielai groju (bent jau anksčiau dažnai grodavau). Tekstas apie tarpusavio santykius. Gitaristas Jerry Cantrell, muzikos ir teksto autorius sako, kad ši daina apie vieną iš merginų, su kuria susitikinėjo ir bandė įtikinti, kad jam patinka tai, koks jis yra, tačiau ta mergina vis tiek bandė jį pakeisti, taigi, jis liko nesuprastas. Tai daina apie tai, kaip moterys ir vyrai skirtingai mąsto apie santykius.

„Jar of Flies“ (1994)

Trečiasis grupės puspilnis albumas. Komerciškai vienas sėkmingiausių grupės įrašų – 3 kartus platininis. Pirmasis puspilnis albumas (EP) istorijoje, debiutavęs pirmoje JAV Billboard 200 sąrašo vietoje. Albumas buvo įrašytas labai greitai – vos per savaitę, grupei grįžus po didžiojo turo 1993 metais. Pirmas albumas, kurio įrašuose dalyvavo bosistas  Mike Inez. Akustinis įrašas, labai mielas širdžiai, labai mielo skambesio. O albumo pavadinimas susijęs su Jerry Cantrell mokykloje atliktu eksperimentu – du stiklainiai su musėmis, vienos permaitinamos, o kitoms maisto mažiau nei reikia duodama. Išgyvena tos musės, kurioms maisto duodama mažiau. Kaip vokalistas Layne Staley sakė: „I guess there's a message in there somewhere. Evidently that experiment had a big impact on Jerry“
Kūrinys iš albumo neabejotinai „Don't Follow“. Nuostabi, jauki baladė, kurią atlieka gitaristas Jerry Cantrell. Vienas iš tų retų įrašų, kur jis yra pagrindinis dainininkas dainoje. Be abejonės ji man tokia miela, nes pats mėgtu ją groti.

Gyvo garso albumai

„Unplugged“ (1996)

Pirmasis grupės gyvo garso albumas, platininis. Puikus koncertas, puikus albumas. Apskritai „Alice in Chains“ pradėjau klausyti šiuo albumu. Akustinės gitaros, gyvas garsas, mažiau metalo, daugiau grunge tekstų. Beje, jis šis Unplugged serijos koncertas laikomas vienu iš tų geriausių, klasikinių (kartu su Nirvana, Eric Clapton, Bob Dylan). Šis koncertas bene vienintelis, kada š sceną grupė lipo penkiese – prie ketveriukės prisijungė gitaristas Scott Olson. Beje, šis 1996 balandžio 10 įvykęs koncertas buvo pirmas po dvejų su puse metų ir vienas paskutinių kai scenoje kartu su grupe dalyvavo vokalistas Layne Staley, nes pastarasis jaunuolis smarkiai buvo įnikęs į heroiną, tad nuo 1996 metų grupė faktiškai nebegrojo kartu, o 2002 ir vokalistas mirė, perdozavęs heroino (na, dar ir kokaino buvo rasta jo organizme). Koncerto metu bosistas Mike Inez ant savo boso buvo užsirašęs "Friends Don't Let Friends Get Friends Haircuts...". Tai skirta „Metallica“ muzikantams, kurie tuo metu buvo nusikirpę plaukus ir, beje, buvo tarp klausytojų. Netgi koncerto metu poros „Metallica“ dainų intro skambėjo. Skambėjo bene visos garsiausios grupės dainos bei viena nauja ("Killer Is Me").
Išrinkti vieną kūrinį iš koncerto yra labai sunku. Siūlau pažiūrėti visą pilną koncertą. Emociškai stipriausia lddaina (bent jau man didžiausią įspūdį iš šio koncerto paliko) – „Would?“.
Kita daina, verta dėmesio yra „Rooster“. Na, atkreipiu dėmesį dėl šios dainos potekstės. Šią dainą Jerry Cantrell sukūrė apie savo tėtį, kuris dalyvavo Vietnamo kare, ir kurio pravardė buvo Rooster.
Visą koncertą galima pamatyti čia: