2014 m. birželio 2 d., pirmadienis

iPhone 4 ardymas: smulkūs varžtai ir ilgas procesas

- ”Kaip noriu iPhone. Bet ką padaryčiau, kad iPhone gaučiau. Nupirk man IPhone, aš tau bet ką galėsiu nupirkti.”
- ”Sekso noriu”
- ”Ką?
- ”Sekso noriu už iPhone“
- ”Nu gerai”
- ”Beje, kuo tu vardu?”
Ištrauka iš lietuvaičių dialogo viešajame transporte. Perpasakotoja – Inga L.

Pasaulis pamišęs dėl Apple produkcijos. Net nesuprasi dėl ko toksai pamišimas. Prekės ženklas? Neabejotinai. Kokybiška produkcija? Galbūt ir tai.
Taip jau nutiko, kad mano draugė gavo iPhone 4 (brolis iš už Lamančo savo seną atidavė). Nenorėjo ji to iPhone, bet.. Nemokamam arkliui į dantis gi nežiūrima. Vat čia ir prasideda visa istorija. Gal ir gražus, gal ir gudrus tas iPhone, bet turi milžinišką minusą – jis yra sunkus, lengvai slysta ir lengvai skyla visas jo išorinis grožis. Draugė jau gavo apdaužytą telefoną, bet ir pati trečią turėjimo dieną jį smagiai išmetė ant granitinio grindinio. Dar ir vėliau pora sykių krito. Žodžiu, tiek priekinis, tiek ir galinis telefono stiklas nesidžiaugė tokia draugija.
Dienos bėgo, įtrukimų vis daugėjo ir noras kažką su tuo daryti vis kirbėjo.
Taip jau išėjo, kad draugės brolis sakėsi, jog pats keletą kartų yra keitęs telefono ekraną, kad tai nėra baisiai sunkus užsiėmimas. Ekranai labai pigūs, viskas paprasta. Žodžiu, pigu, skanu ir greita – kaip McDonalds.
Tai ką, sakau, o kodėl gi nepabandžius iš tikrųjų pačiam pasikeisti iPhone stiklus. ebay ir youtube naršymas, keleto video peržiūros kėlė nemažai nerimo, nes detalių ir varžtų telefone daug, o patirties turinčių draugų šioje srityje neturiu. Bet aš neišsigandau. Jei bandyt tai bandyt. Iš kiniško ebay užsisakiau priekinių galinių stiklų, dar įvairių priedų telefonui (pigių ausinių, silikoninį dėkliuką, dėklą telefonui, kad prie rankos prisitvirtintum bėgant, penkiakampį atsuktuvą ir pan.).
Už visą pradinį pirkinių krepšelį išleidau 1 SVV (Santykinį Valiutos Vienetą).
Per mėnesį viskas atkeliavo. Pigios ausinės atliko savo funkciją – nebuvo nieko vertos, penkiakampis atsuktuvas buvo beprasmis pirkinys, nes prie priekinio ir galinio stiklų buvo priedas – keitimo įnagių rinkinys, kuriame taip pat buvo penkiakampis atsuktuvas. Na, pradiniai nuostoliai, bet tiek jau tos, ką čia padarysi.
Na ką gi, ardom.
Beje, taip telefonas atrodė prieš pradedant visą operaciją:

Žiūrėdamas video lėtai, pamažu rikiuodamas varžtus ir detales išsiardžiau telefoną. Nusiėmiau ekraną ir tada, kai atlupau LCD ekraną nuo stiklo supratau, kad atsilupo jis blogai – poliarizatorius turėjo likti ant LCD ekrano. Mat iš to patarimo “stiklai pigiai kainuoja“ nusipirkau atskirą stiklą be LCD ekrano, nes man pasirodė, kad kartu su visu LCD ekranu pirkti yra brangu (nesusipratimai tarp lietuviškų ir angliškų pigu/brangu sąvokų).
Žodžiu, 0-1 technologijos prieš mane laimi. Namų darbus atlikau blogai, iš skūpumo nusprendžiau, kad naujo LCD ekrano pirkti nereikia, nors iš tikrųjų Apple pardavinėja tiktai vientisą priekinį stiklą su visu LCD ekranu. Na ką, užsakinėjant pilną priekinio stiklo komplektą greituoju būdu iš Anglijos.
Antrasis investavimo į iPhone etapo kaina – 0,91 SVV (neįskaičiuojant siuntimo kainos, kadangi už siuntimą tautiečiai Anglijoj mokėjo).
Praėjo dar pora savaičių ir namie ant stalo gulėjo gražutis priekinis stiklas. Pirmyn į darbus! Kai pradėjau surinkinėti, tai pradėjau gausiai investuoti laiką į telefoną. Vis tik supratau, kad mano regėjimas yra per prastas tokiems skrupulingiems darbams – mažų mažiausiai akinių reikėtų norint tuo užsiimti. Varžtų smulkumas varė iš proto mane. Labai lėtai darbas ėjo. Pradžiai dar nelabai kokybiškai ekraną buvau įdėjęs, iš naujo persukt varžtus teko. Na, grįžo draugė, su jos pagalba viskas žymiai sparčiau ėmėsi suktis. Surinkom viską, kaip video sužiūrėję buvom. Toks kreivokas išėjo telefonas, atsiknojęs galinis dangtelis. Ir bandom jungt krautis, ir... Neveikia. Dar kitą dieną bandžiau kontaktus pavalyt, bet tas nebepagelbėjo.
Žodžiu 0-2 technologijos laimi prieš mane.
Taip telefonas buvo užmestas stalčiun kokia pora savaičių, kol galų gale priragino mane draugė jį pajudint iš mirties taško. Susiradau firmą (Pikselis), kuri taiso Apple produkciją. Nunešiau jiems. Per 10-15 minučių jį išardė surinko. Dar detalių trūko jame (gal iš apdaužyto telefono išbyrėjo). Buvo išsiaiškinta, kad ekranas neveikia (čia greičiausiai kaltinu save, kad blogai pradžioje jį įstatęs būsiu nulaužęs laidus). Tad ta proga ekraną naują įstatė, dar kartą išardė, išvalė, surinko, pakrovė. Viso to kaina - ~50 minučių profesionalo darbo ir 2,62 SVV.

Telefono tvarkymo biudžetas:
1 etapas (įvairių smulkių dalių pirkimas) – 1 SVV (Santykinis Valiutos Vienetas).
2 etapas (pilno priekinio stiklo su LCD ekranu kaina) – 0,91 SVV.
3 etapas (serviso paslaugos) – 2,62 SVV.

Išvados:
1. iPhone veikia be priekaištų.
2. Patirties ardyti iPhone įgijau, bet per tą ardymo laiką neprikaupiau pakankamai žinių, kad sėkmingai jį prikelti naujam gyvenimui.
3. Techniniam darbui reikia gerų akių arba gero regėjimo.
4. Pradinis biudžetas išaugo 4,53 karto.
5. Pasitvirtino posakis ”Skūpas moka du kartus”. Na, jeigu tiksliau, tai 1,73 karto (būtent tiek kartų telefono tvarkymo biudžetas buvo didesnis už serviso kainą). Kita vertus, įgijau patirties, buvo malonus (šiek tiek įtemptas) atokvėpis nuo rašto darbų. Gal ekrano keisti vėl nesiimčiau, bet paprastesnes dalis – kodėl gi ne.

Patarimas interesantams? Na, tai tikrai įdomu užsiimti smulkių detalių lego. Jeigu norisi į tai investuoti laiko ir pinigų – prašom. Priešingu atveju kreipkitės į profesionalus. Jeigu manote, kad profesionalų paslaugos yra per brangios, tai pagalvokite dar kartą. Jeigu telefonų tvarkyme turite patirties, galite mėginti laimę, jeigu ne, siūlau kreiptis į profesionalus.