2015 m. sausio 21 d., trečiadienis

”Oasis” diskografija

Vokalinis instrumentinis ansamblis ”Oasis” iš Mančesterio

Studijiniai albumai

Definitely Maybe (1994)


7 kartus platininis UK, kartą platininis USA – vienas iš geriausių ”Oasis” albumų. Pilnas tikrai gerų gabalų, kurių nemaža dalis buvo atliekami koncertuose gyvai. Žanras skaitosi britpop, tačiau jaučiasi, kad albumas išleistas grunge eroj – daug malonaus gitarų triukšmo, tekstai dvejopi – jaunystės maištas ir meilės tematika.

Kūrinys iš albumo – Live Forever. Optimistinė daina, įkvėpta  The Rolling Stones' "Shine a Light", parašyta 1991 metais, anot Noel Gallagher tarsi protestas Nirvana muzikai (pvz., dainai ”I Hate Myself and Want to Die”), nes jaunimui negalima klausytis pesimistinės muzikos apie tai, kaip yra blogai gyventi.

”(What's the Story) Morning Glory?” (1995)


Komerciškai sėkmingiausias ”Oasis” albumas. UK tapo 14 kartų platininis. Albume, lyginant su pirmuoju, atsiranda naujo skambesio – styginių klavišinių. Tekstai  daugiausia apie optimistiškai šviesesnį rytojų, užgriuvusią šlovę, meilės paieškas. Begalė hitų šiame albume yra ("Wonderwall", "Some Might Say", "She's Electric", "Morning Glory").

Kūrinys iš albumo - "Champagne Supernova". Ilgiausias albumo kūrinys, ir rami, ir ritminga, ir gitaros solo yra. Tektas...? Apie nieką, Apie skirtingus jausmus, esant vis kitos nuotaikos.

”Be Here Now” (1997)


Komerciškai jau trečias albumas krito į vidutinių albumų sritį. Priežastis – žmonės tikėjosi, kad jis bus analogiškas pirmiems dviem. Iš pirkėjų inercijos jis tapo greičiausiai parduodamu albumu UK, tačiau vėliau greitai pirkimai atslūgo. Dainų tekstai apie nieką. Dainos pačios ilgos, daug muzikinių bandymų dainų pradžiose ir pabaigose. Prastos muzikos priežastis? Kokainas.

Kūrinys iš albumo – D'You Know What I Mean?. Ilgas, su sraigtasparnio garsais, su Morzės kodo garsais... Turbūt reikėtų sakyti, daina apie juos pačius. 

”Standing on the Shoulder of Giants” (2000)


UK du kartus platininis. Prieš įrašydami albumą ”Oasis” pakeitė tris narius: ritminę gitarą, bosinę gitarą ir prodiuserį. Albumo žanras – modernioji psichodelika/alternatyvusis rokas. Albumo pavadinimas – ištrauka iš garsios Niutono frazės “If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants“, kurią Noel Gallagher perskaitė ant 2 svarų monetos būdamas girtas bare. Albumo viršelis (dieninis/naktinis Niujorkas) sukomponuotas iš 37 kadrų, registruotų 18 valandų laikotarpiu. Muzikaliai tamsesnis nei ankstesni albumai. Yra visko – ir prastų, ir vidutinių, ir labai gerų dainų.

Kūrinys iš albumo – Who Feels Love? Psichodelikos atspalviai, charakteringi šiam albumui.

”Heathen Chemistry” (2002)


UK tris kartus platininis. Muzikiniu požiūriu paprastesnis garsas, labiau roko stiliaus, grupė grįžta prie pirmųjų albumų skambesio. Tai paskutinis albumas, kuriame dirbo būgnininkas, grojęs nuo įkūrimo Alan White. Albumo pavadinimas nusivogtas nuo atsitiktinės maikutės, kurią Noel vilkėjo. Albumo įrašai paaštrino situaciją tarp broliukų, kadangi Liam Gallagher bene 4 mėnesius dėl alkoholizmo nesugebėjo įrašyti savo vokalo partijų. Paskutinis kūrinys ”Better Man” trunka daugiau nei pusvalandį, nes jame įterptas pusvalandis tylos ir paslėptas takelis, kuris baigiasi netikėtai. Malonus skambesys, biritškas rokas, lengvai įsimenančios melodijos. Instrumentuotė taip pat teigiamą įspūdį palieka. Beje, yra vienas instrumentinis kūrinys.

Sunku vieną vienintelę dainą išsirinkti kadangi net keletas yra vertų didesnio dėmesio. ”Stop Crying Your Heart Out viena iš jų. Rami pradžia. Liam dainuoja tik fortepiono akomponuojamas. Vėliau auga instrumentų kiekis. Atsiranda ir smuikai. Priedainis – paprastas ir įsimenantis Ko daugiau reikia gerai britiško roko baladei:

”Don't Believe the Truth” (2005)


UK tris kartus platininis. Pirmas albumas, kurioje visi grupės nariai prisidėjo prie dainų rašymo. Pirmasis albumas, kuriame dalyvavo būgnininkas Zak Starkey (Ringo Star sūnus). Grupės nariai patenkinti albumu, laiko jį vienu geriausiu iš paskutinių kelių albumų. Klausant pirmas kelias dainas albumas nepaliko didelio įspūdžio – dinamikos nulis, muzikinė įtaiga išreiškiama papildant visą sąskambį kokiu vienu ar kitu papildomu instrumentu. Bet paskui reikalai pasitaisė. Pasirodė ir ramesnių, lėtesnių kūrinių ar tiesiog netradicinių Oasis skambesiui ("Lyla", "The Importance of Being Idle", "Keep the Dream Alive", "Let There Be Love"). Vėl albume pasigirdo ir armonikėlės solo, kitų instrumentų, pianino skambesys labai malonus. Kitaip tariant, pilnavertiškas albumas.

Kūrinys iš albumo – paskutinis albumo kūrinys "LetThere Be Love". Dinamiškai labai aktyvus kūrinys. Pianino akordai... Labai netikėti Oasis. Džiazinis skambesys. Optimistiniai tekstai. Ir dar gi kūrinys leidžia apsigauti, kai du kartus tarsi pasibaigia, bet vėl grįžta prie melodinio vystymo. Ir išnyksta kartu su vargonėliais grojamu akordu. Tikrai turtingas, išpildytas kūrinys.

”Dig Out Your Soul” (2008)


UK tris kartus platininis. Paskutinis grupės albumas. Brandus albumas. Bene geriausias grupės albumas po pirmųjų dviejų. Iš tiesų nuostabiai klausosi. Nėra nė vienos nuobodžios dainos. Kūriniai dažniausiai muzikaliai pereina vienas į kitą – nėra nuobodžių tylos tarpų tarp kūrinių. Taigi, turim vientisą albumą. Dažniausiai net sunku suvokti, kad čia Oasis groja. Išaugę iš alkoholizmo ir narcizizmo liūno sukūrė amą atimantį albumą. Asmeninė nuomonė – geriausias grupės albumas. Pirmieji galbūt nuostabūs tuo, kad jie pilni hitų, užplūdusių viso pasaulio radijo stotis, bet šis albumas – puikiai muzikaliai išpildytas. O dar kur viršelio menas.... Beje, tik 6 iš 11 kūrinių sukūrė Noel Gallagher. Kiti  - kitų grupės narių darbai.

Vieną kūrinį visada būna sunku išsirinkti. Šį kartą ypač. Jeigu rinktis Noelio darbą, tikriausiai būtų "The Shock of the Lightning". Tačiau šį kartą garbę suteiksiu gitaristui Gem Archer ir jo kūriniui "To Be Where There's Life". Rytietiški motyvai, maloni gitaros linija, tranzo pojūtis, kūrinio pabaigoje – sitaro skambesys. Po kūrinio norisi pasėdėti tyloj ir dar pabūti toje muzikinėje erdvėje, kurią sukūrė grpė.

2015 m. sausio 14 d., trečiadienis

The Beatles puzlė

Pramogauti yra smagu. Pramogų netgi reikia, kad vėliau galėtum su dar didesniu entuziazmu dirbti. VIena iš mūsų su drauge pramogų - dėlioti puzles. kartais tuo užsiimam. Paskutinė, kurią dėliojom buvo nedidukė - 500 detalių. Visą dėliojimo procesą nusprendžiau įamžinti filmuke. Taigi, skanaus žiūrėjimo:


2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

Lai jie sukasi greitai

Šiandien vėl grįžau prie minties, kad reikėtų pabandyti iš daugybės kadrų sukurti trumpą filmuką apie ilgai vykstančius procesus. Iki šiol nebuvau ėmęsis bandyti techniškai įgyvendinti šio savo noro. Tad spontaniškai pasiraitojau rankoves, atsisiunčiau nemokamą kameros valdymo programėlę ”digiCamControl”, pasijungiau savo kamerą ir pirmas po ranka pasitaikęs procesas, kuris buvo užfiksuotas šiuo būdu - besisukantis bitlų vinilas.
Filmukas sugeneruotas Adobe ”Lightroom” nuotraukų redagavimo programa: 24 kadrai per sekundę - 9 sekundės susideda iš 216 kadrų. Dar suspaudžiau pusę The Beatles ”A Hard Day's Night” albumo į 8 sekundes (būtent tiek, kiek adata braukė albumo takelius), sukergiau su vaizdu ir gavosi visai linksmas epizodas. Beje, 9 sekundės FullHD formatu - 11 MB.

Enjoy!!!