2010 m. birželio 25 d., penktadienis

Magistrantūra baigta

Na ką, praeitą pirmadienį atsiėmiau popierių, kad esu magistras. Nieko nelaukdamas su visais kitais popieriais nukeliavau į doktorantūros skyrių ir kaip draugam sakiau, “padariau gyvenime klaidą.“ Dokumentai priduoti, bereikia sulaukti pokalbio doktorantūron ir tada pašvęsti dar ketverius metus gyvenimo mokslui.

2010 m. birželio 18 d., penktadienis

Kaip švogeris mane pralinksmina?

Įkeliu jo šįrytinį laišką :)

"Turiu tau uždavinį, kurį reikia išspręsti. Kadangi pats jau jokių formulių nebeatsimenu – tai bus tau pusryčiams :)
Uždavinio tikslas – nustatyti, kiek temperatūros sumažėjimas įtakoja čiužinio kietumą. Kadangi vakar nusipirkau naują žiužinį, pripūčiau, o šiandien ryte jis kažkoks minkštesnis, bet dar taip normaliai... Tai ir įdomu, kiek ten to oro galėjo išeiti, o kiek galėjo įtakoti kiti veiksniai :)
Tarkim vakare kambario temperatūra buvo 21 laipsnis, ryte – 16 (buvo atidarytas langas). Čiužinio kubatūra tarkim, kad nesikeičia.
Klausimas: kiek procentaliai sumažėjo oro slėgis čiužinyje temperatūrai sumažėjus 5 laipsniais."

2010 m. birželio 10 d., ketvirtadienis

Saulės difrakcija per žiedadulkes

Šiandien į garbųjį atmosferos optikos tinklapį įdėjo mano laboratorijos vedėjo nuotraukas, kuriose užfiksuoti Saulės vainikai, susidarę dėl šviesos difrakcijos žiedadulkėse. Kai tą dieną gyvai pamačiau tokį vaizdą, buvau maloniai priblošktas.
Pasigrožėkite gamtos stebuklais :)

Tūkstantmečio technologijų premija

Rudenio semestrą turėjom kursą ”Fotonikos ir elektronikos rinka”. Dėstytojas keletą kartų minėjo Tūkstantmečio technologijų premiją, kaip vieną garbingiausių apdovanojimų už technologinius pasiekimus. Tiesa, jų buvo skirtos iki šiolei tik dvi: 2000 metais T. Berners-Lee už interneto sukūrimą ir 2002 S. Nakamura apdovanotas už mėlynojo šviestuko sukūrimą.
Dėstytojas sakė net nežinantis šios premijos likimo: ar ji dar bus paskirta kam nors, ar tai tebuvo vienadienis apdovanojimasš.
Ir ką sau manote? Šiandien naujienose radau, kad ką tik paskirta trečioji premija už fotosintezės imitavimą nanokristalų plėvelėje. Tai tikrai gali būti revoliucinis išradimas, leisiantis skaidrioje plėvelėje (tarkim užklijuotoje ant stiklo) Saulės šviesą paversti elektros energija.
Šlovė M. Gratzel, šviežiausiam premijos laureatui. Technologijų premijos, kuri savo svarba ir apdovanojimo dydžiu prilygsta Nobelio premijai!

2010 m. birželio 9 d., trečiadienis

Pasiekimai ir permainų vėjai birželį

Birželis įsibėgėja, su juo įsibėgėja ir mano ateities planų kūryba. Matyt pats laikas pasigirti karščiausiomis šio sezono naujienomis :)
Birželio 1 d. sėkmingai apsigyniau magistrinį, taigi nuo birželio 21 d. oficialiai turėsiu magistro laipsnį, pirmąjį mokslinį laipsnį.
Šiuo metu ruošiu dokumentus stojimams į doktorantūrą (priduoti juos reikia iki 22d.). Patys ”stojamieji” vyks birželio 29 d. - bus pokalbis. Matyt reiks pasisakyti, kas aš per pacanas, kad noriu minti kelią mokslų daktaro vardo link. Ar papulsiu tarp išrinktųjų, paaiškės tikriausiai liepos 2 d. Įdomi detalė ta, kad bendraujant su akademiku net nediskutuojama, ar aš tapsiu doktorantu. Tiesiog vedamos diskusijos, ką aš veiksiu doktorantūros metu, kokie galėtų būti mano pirmieji ginamieji teiginiai. Iš tiesų, abejonių praktiškai nėra, ar aš tęsiu toliau studijas. Mes visi gerokai nustebtume, jei taip neatsitiktų. :)
Artimiausi moksliniai vasaros planai - liepos antroje pusėje važiuoti į Lenkiją bendrai su lenkais atlikti eksperimentus, nagrinėjant mūsų siūlomo šviesos diodo perspektyvas kvantinėje optikoje. Šiuo metu atlikom pradinius įvertinimus, ko galime tikėtis, kaip turėtų vykti eksperimentas. Tad laukiam atsako iš lenkų, o jie nepersistengia kuo greičiau atsakyti. Tas kiek gliumina :/ Beje, keliautume į Lietuvai svarbią istoriškai vietą - Torunę.
Antra misija vasarą - rugpjūtį aplankyti Suomiją dviem savaitėm. Ten vyks su medicinos mokslais susijusi vasaros mokykla. Lankysiu kelias medicinos fizikos paskaitas, pagyvensiu su šimtais jaunimo iš visos Europos, o gal ir pasaulio. Kelionę ir pragyvenimą apmokės dekanas, tad teliks tik pačiam apsimokėti už maistą ir alkoholį. O alkoholis Suomijoj brangus....
Keičiasi šiek tiek ir mano pareigybės ateinančiam sezonui. Doktorantūra oficialiai prasidės spalio 1 d. Taigi, nuo spalio pirmosios oficialiai būsiu Filosofijos mokslų doktorantas (PhD), o nuo liepos 1 d. universitete būsiu perkrikštytas į jaunąjį mokslo darbuotoją. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad vasaros mėnesiai nebus finansiškai tušti. Ir dargi akademikas, mums paprašius kaip visada įdarbinti pusei etato, pasiūlė mane įdarbinti visu etatu. Neregėtas pasisekimas!!
Apibendrinant viską, galima pasakyti, kad nuo liepos 1 d. jau nebegalėsiu sesutei prieštarauti, kad ji mane vadina mokslininku.
Ir visgi, kartais gyvenimas įdomia kryptimi keliauja :)