2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Led Zeppelin kūryba išnagrinėta

Pabaigiau su ”Led Zeppelin” kūryba. Išklausiau, išskaičiau. Liko keletas dokumentinių filmų, keletas koncertų ir knyga :)
Bet bendras visuminis įspūdis susidarytas. Kadangi mane vežaą Bliuzo ir roko sintezė, tai ši grupė man yra nuostabus pasirinkimas. Puikus darinys, puiki kompanija, puiki muzika. Bekeliaudamas Led Zeppelin kelionę į facebooką rašiau ką sužinojau apie konkrečius albumus, pasirinkdamas kokią nors vieną dainą iš vieno ar kito albumo. Rašyti pradėjau nuo trečiojo albumo, tad pateikiu tas savo mintis ir čionainas, bloge. Skanaus ;)

Trečiojo albumo ”Led Zeppelin III” daina ”Since I’ve Been Loving You”, kaip ir visas albumas, sukurta Velse atokioje aplinkoje jaunuoliams ilsintis po koncertinio turo.
Beje, Džimis turėjo vargo, įrašinėdamas soliaką. Yra kur pavargti....

Iš ketvirtojo, labiausiai pirkto albumo ”Led Zeppelin IV” pati garsiausia Led Zeppelin daina ”Stairway to Heaven”. Niekada ji nebuvo išleista kaip singlas, žodžiai sukurti praktiškai per vieną vakarą, sėdint Velse prie laužo.

Penktasis Led Zeppelin albumas ”Houses of the Holy”... Pirmasis albumas, turintis normalų pavadinimą, pirmasis albumas, kuriame išimtinai vien tik orginalūs jaunuolių kūriniai sudėti. Tai tarsi naujo grupės skambesio lūžio taškas. Yra ir regio elementų, yra ir šaunių baladžių, yra ir pianino skambesio, pirmą sykį žodžiuose nėra užuominų į ”Žiedų valdovą”.
Viena šaunesnių grupės baladžių ”The Rain Song”.

Šeštasis Led Zeppelin albumas ”Physical Graffiti” komerciškai vienas sėkmingiausių. Prirašė albumui daugiau dainų, nei galėjo tilpti į vieną plokštelę, tad nusprendė išleisti dvigubą albumą.
O šioji daina ”Ten Years Gone” apie Planto buvusią merginą, kai prieš ~10 metų jie dar buvo nežinomi. Toji mergina iškėlė ultimatumą: arba ji, arba muzika. Dėkui Dievui, kad Plantas pasirinko muziką :)

Septintasis Led Zeppelin albumas ”Presence” komerciškai nebuvo sėkmingas. Tačiau morališkai labai reikalingas grupei. Robertas Plantas 1975 buvo patkęs į avariją, po kurios buvo klausimas, ar jis kada nors vaikščios. Didžioji dalis dainų sukurtos jam reabilituojantis, o įrašytos per velniškai trumpą laiką - 18 dienų, Plantui sėdint invalido vežimėly. Sako, kad albume jaučiasi jo silpnesnis balsas :).
O čia paskutinė albumo daina ”Tea For One”, kuri pasižymi ne greitu ir agresyviu Page’o gitaros soliaku, bet išskirtinai lėtu ir ramiu., tarsi B.B. Kingo soliakai. Puiki bliuzo daina, kurioje išdainuotas namų ilgesys, kurį muzikantai jausdavo koncertinių turų metu.

Aštuntasis Led Zeppelin albumas ”In Through the Out Door”š Tai paskutinis albumas išleistas dar esant gyvam būgninkui John Bonham. Šiaip, tikrai naujas, kitoks skambesys nei ankstesniuose albumuose. Priežasčių yra nemažai. Pirma, tuo laikotarpiu Bonham buvo įnikęs į alkoholį, o Jimmy Page į heroiną, tad į darbą neskubėdavo eiti - didesnė albumo kūryos dalis teko Robert Plant ir John Paul Jones, kuris kai negrodavo bosu, grodavo klavišiniais - todėl šiame albume daug klavišinių skambesio, o Page'as turi tik epizodinius gitaros numerius. Antra, prieš pora metų dėl viruso mirė Planto sūnus - neabejotinai tai atsiliepė jo lyriksams. Trečia, jie buvo priversti emigruoti (greičiausiai dėl mokesčių) iš Britanijos. Tėvynės ilgesys vėlgi atsiliepia šiame albume.
Kas dar smagu šiame albume (nors jis ekonominiu požiūriu eilinis grupės albumas), kad jame būdavo įdedamos nespalvotos nuotraukos (random viena iš 6). Jei suvilgai popierių vandeniu - gauni spalvotą vaizdą. Genialu :)
O čia daina ”Fool In a Rain” tokiu netikėtu sambos ritmu. Iš tiesų, netikėta ritmika Led Zeppelinų kūryboje. Kaip sako autoriai, idėja sukurti tokią dainą gimė bežiūrint 1978 pasaulio futbolo čempionatą, vykusį Argentinoje.
O lyriksai apie jaunuolį, kuris lietingą vakarą laukia miargoskažkur mieste, ji neateina, o paskui supranta jis, kad laukė ne toj vietoj :)
P.S. Tai ilgiausias mano tekstas apie Led Zeppelinus :)

Devintas ir paskutinysis Led Zeppelin albumas “Coda“. Išleistas praėjus dviems metams po grupės iširimo. Į albumą sudėta įvairios dainos, kažkada sukurtos, bet taip ir neišleistos. Kaip Jimmy Page'as sakė: kadangi žmonėms ieškojo senų, neišleistų įrašų, tai ir sukūrėm šį albumą.
Klausai albumą ir mąstai, kad viena ar kita daina, perėjimai, melodijos jau yra kažkur girdėta... Žodžiu, komerciškai plastas albumas - vos 1,5 mln kopijų parduota.
O čia daina ”I Can’t Quit You Baby” iš pirmojo albumo, įrašyta gyvam koncerte ir išleista paskutiniajam albume.