2015 m. liepos 31 d., penktadienis

”The Yardbirds” diskografija

”The Yardbirds” – 1963-1968 metais gyvavusi britų roko grupė, kurioje savo karjeros pradžioje grojo tokie garsūs gitaristai kaip Eric Clapton, Jimmy Page ir Jeff Beck – visi jie patenka į geriausių visų laikų gitaristų penketuką (”Rolling Stones” sudarytame sąraše). Stilius apibūdinamas kaip Blues rock, psychedelic rock. Vieni pirmųjų muzikoje pradėjo naudoti įvairius elektrinės gitaros efektus – grįžtamąjį ryšį, fuzzetone iškraipymus ir pan. Pasaulinės šlovės nepelnė, bet savo laiku ženkliai prisidėjo prie roko vystymosi.  Vėliau jie 1990 metais atsikūrė, bet realiai tikdu originalūs grupės muzikantai šiuo metu groja.

“For Your Love” (1965)


Pirmasis studijinis grupės albumas. Muzikaliai labai panašu į bitlų muziką. Trumputės, radio standartan telpančios dainos. Smagus ritmas, prastokomis studijinėmis sąlygomis įrašyta, tad šių dienų supratimu gan sunkoka klausyti. Šiame albume  šiek tiek dalyvavo Eric Clapton. Vėliau jis paliko grupę, nes nenorėjo groti hitų standartus atitinkančių gabalų. Dalyje albumo kūrinių vietoj jo grojo Jeff Beck.

Kūrinys iš albumo – "Good Morning LittleSchoolgirl". Smagus 1937 metų bliuzinio gabalo koveris. Kūrinyje esama ir trumpo Claptono gitaros pragrojimo.

“Having a Rave Up with The Yardbirds” (1965)


Antrasis studijinis grupės albumas. Jaučiasi kokybinis šuolis. Šiaip kūriniai įrašyti per ilgą laiką. Tad įrašuose dalyvavo tiek Claptonas, tiek ir Jeff Beck. Yra ir tradicinio bliuz-roko skambesio, ir psichodelikos.
Kūrinys iš albumo – "The Train Kept A-Rollin'". Agresyvi daina, Jeff Beck stipri gitaros partija, raukinio garsų imitacija, naudojant gitaros efektus, lūpinė armonikėlė ir smagus ritmas.

”Roger the Engineer” (UK title) / ”Over Under Sideways Down” (US title) (1966)


Trečiasis studijinis grupės albumas. Neabejotinai geriausias jų albumas. Įrašų kokybės atžvilgiu taip pat visa galva aukštesnis albumas už prieš tai buvusius. Didžiulė įvairovė skambesio: ir bitliškas rokas, ir bliuzas, ir psichodelika, avangardas. Jaučiasi didžiulė Jeff Beck įtaka.
Kūrinys iš albumo - "Over Under Sideways Down". Smagi gitaros partija, įsimenanti melodija.

”Little Games” (1967)


Ketvirtasis, paskutinis grupės studijinis albumas. Po komerciškai sėkmingų prieš tai buvusių albumų pasikeitė šiek tiek grupės sudėtis. Į grupę buvo priimtas Jimmy Page kaip bosistas, vėliau ėmėsi grot antra gitara (kartu su Jeff Beck). Bet dėl sveikatos problemų ir vidinių nesutarimų grupė išmetė Jeff Beck ir liko keturiese, pagrindinę gitaros partija atiteko Page. Tad šis albumas ir įrašytas jų keturių. Kokybiniu požiūriu tai žingsnis atgal. Didžiąja dalimi dėl to, kad jų prodiuseris buvo suinteresuotas singlais, o ne pilnu albumu, todėl albumo kūriniams dėmesio daug neskyrė – kai kurie įrašyti tik iš vienintelio bandymo.
Kūrinys iš albumo – ”White Summer”. Jimmy Page. Ir viskas apie šitą gabalą pasakyta. 

Komentarų nėra: