2010 m. gegužės 24 d., pirmadienis

Atsimenant FIDI

Tai buvo antrasis balandžio šeštadienis, balandžio 10 d. Pasaulyje ji amžiams išliks kaip viena tragiškiausių dienų 21 amžiaus istorijoje. Būtent tą dieną žuvo visa Lenkijos delegacija Smolensko laukuose. Būtent tą dieną vyko ilgai lauktoji mūsų FIDI.
Ir tai ne pirmas kartas, kada pasaulinis gedulas sutampa su FIDI. Prieš penkerius metus, vykstant vakarinei FIDI daliai, mirė popiežius Jonas Paulius II.
O diena buvo lietinga, bet prognozės žadėjo eiseną sausą, o naktį giedrą. Tad dieninei daliai slenkant į antrą dalį, lietaus debesys ėmė sklaidytis, o žmonių rinkosi vis daugiau ir daugiau. Buvo įdomių atrakcijų: tarp fizikos ir ekonomikos fakultetų buvo pastatytos milžiniškos raidės FIDI. Jose buvo rodomi Filmai (raidė F), buvo lokalizuotas Iuolaikinio Eno Uziejus (I), sūkuriavo vanduo Džiakuzi (D) ir šąldyta višta galima buvo mušti kėglius - boulingas (I):

Be didžiųjų buvo ir mažosios FIDI raidės, kurių užrašas siekė vos 100 mikronų (0,1 mm):

Vienas naujesnių reiškinių buvo bataratis:

Taip pat ne pirmus metus pasirodantys reginiai:


Tačiau bene įspūdingiausia atrakcija buvo surengta Holiduvo stiliumi, bet be Holiduvinių efektų. Iš maždaug 30 metrų aukščio buvo paleistas kristi automobilis. Kapotu žemyn dunktelėjo ant akmens. Nebuvo tokio vaizdo, kaip daugelis tikėjosi (persižiūrėję holiduvinių filmų), bet vis tiek buvo įspūdinga. 2,5 sekundžių laisvojo kritimo ir jūsų mašina galėtų atrodyti taip:

Dieninėj daly buvo galima daug ko sutikti. Ir gražių merginų, ir didžių FIDI veteranų:



Žodžiu dieninė dalis ėjo, aš jau žinojau apie tragediją prie Smolensko ir ruošiausi praskipinti eiseną į filologyną, nes norėjau nueiti į Muzikos akademijoj vykstantį baigiamąjį studenčių konkurso koncertą, kur dainavo nugalėtojos. Pats konkursas, kuriame dalyvavo ir mano mokytoja, vyko tiksliai dieninės FIDI dalies metu. Žinoma, tikėjausi, kad mokytoja pateks tarp prizininkių, bet jos išgirsti neteko.
Tiesa, viso koncerto man išklausyti taip pat neteko, nes besėdint koncertų salėj ir beklausant pirmųjų dainų, man parašė sesutė: ar atvyksiu į katedrą pagelbėt mišiose Vievio chorui. Dieną prieš tai aš choro vadei pasakiau, kad dėl FIDI nebepagelbėsiu katedroj giedot. Per pažintis, sunkiais keliais prieš pora mėnesių gavom galimybę sudalyvauti mišiose didžiausioj mūsų šventovėj. Bet atsitik tu man šitaip, kad tragiška katastrofa taip sužaistų kortomis: būtent tą dieną staigiai buvo surengtos gedulingosios mišios Lenkijos delegacijai paminėti. Būtent per jas, filmuojant tiesiogiai per LRT, Vievio choras ir turėjo giedoti. Dėl šios priežasties man sesutė ir rašė. Kadangi aš esu reikalingas Vievio choreliui, gavau vadės prašymą atvykti į mišias, kad ir be kostiumo, ir nebuvau per daug prisidegustavęs, pakeičiau planus: mečiau stebėt koncertą, FIDI eisenai jau pradėjus eiti pro muzikos akademiją, ir skubėjau į katedrą, į repeticiją ir pačias mišias. Kaip choristai juokėsi, ”buvau atitrauktas nuo girtavimo Užupyje ir priprašytas atvykti į mišias.” Tiesioginiame eteryje, kaip juokavo mano tėvelis, iš choro išsiskyriau ne tik balsu, bet ir išvaizda (sportinio stiliaus batai, apiplyšę džinsai ir kareiviško stiliaus mėlyni marškiniai). Ir žinok, kurią dieną (dėl visa ko) nešiotis papildomai su savimi kostiumą :)
Štai taip baigėsi oficialioji FIDI dalis. Iš katedros išėjęs grįžau barakan, kiek pailsėjau po turiningos dienos ir keliavau į vakarinę dalį, kuri manęs baisiai nesužavėjo. Sužavėjo tik undergroundinė aplinka - tiesiog buvo keletas koncertų keliose skirtingose aplinkose. Visas veiksmas vyko buvusios Lietuvos kino studijos patalpose - garažėliuose, angaruose. Buvo pora grupių, kurias klausiau su malonumu. Tiesiog vyko visuotinis girtavimas. Smagiai vienas sau leidau laiką, pabendraudamas tai su vienais pažįstamasi, tai su kitais. Namolio išėjau trečią nakties.

2 komentarai:

penkeri rašė...

šąldyta - prieš pirma foto šitame žodyje klaida, nes su nosine jis rašomas tik esamajame veiksmažodžio laike - šąla, o ne būdvardyje.

o šiaip gaila, kad nepavyko sudalyvaut

Justinas rašė...

Šaldytas ne būdvardis, o neveikiamosios formos dalyvis. Sudvejojau, ar daromas jis iš esamojo laiko ar iš bendraties, bet pasirodo nei iš vieno jų - būtojo laiko forma :)
Taigi, taip, suklydau :)