2012 m. rugsėjo 10 d., pirmadienis

Požiūris į italų kultūrinius ypatumus, praleidus savaitę Italijoje


Pagalvojus apie italus turbūt pirma mintis kyla apie jų karštesnį požiūrį į jausmus. Taip, tiek jaunimas, tiek vyresnio amžiaus porelės atvirai reiškia jausmus, nesidrovi godžiai bučiuotis viešose erdvėse ir pan. Ypač keista ir smagu matyti vyresnio amžiaus poras vaikštančias susikabinus rankomis.
Gerokai daugiau žmonių, vėlgi dažniau vidutinio ir vyresnio amžiaus, bėgioja vakarais. Aišku čia yra gražios apylinkės ežero pakrantėj, tad gal dėl to vaikščiodamas turi didesnę tikimybę susitikti sportuojančius žmones.
Kažkaip pasirodė, kad čia daugiau rūko. O gal tiesiog sąlyginai. Lietuvoj rųkyti nemadinga, tad viešose erdvėse kažkaip procentaliai mažiau pamatysi berūkančių. Dėlgirtavimo... dar nežinau, nes naktinio gyvenimo dar netyrinėjau Italijoje.
Dažnai sveikinasi. Aišku tiek parduotuvėse, universitete, bet ir universiteto svečių namuose – ten nuoširdžiai linkę bendrauti žmonės. Na, aišku kai gyvena keliolika žmonių, tai ir gali sveikintis su visais, o ne kaip pas mus – šimtą metų gyveni kaimynystėj, bet net Labas neištarsi. Na, žinoma, kalnuose čia visi be išimties sveikinasi. Visai logiška – tai ne kasdienė erdvė, o pasisveikindamas palinki geros kloties. Šiaip ši savybė man patinka.
Merginos gražesnės Lietuvoje. Aišku nesakau, yra ir čia gražių merginų, bet procentaliai gražesnės Lietuvoj. Na, aišku mano skonis subalansuotas lietuvaitėms, tad tai tėra tik subjektyvi nuomonė.
Kavos kultas. Jei pas mus paprastam gyventojui turėti speicalų kavos aparatą yra prabanga,tai čia – būtinybė. Čia visiems siaubą keliu,kai geriu paprastai puodelyje užplikomą kavą. Kai kolegai papasakojau savo kavos gėrimo metodą, jo reakcija: „but it‘s not good“. Kitos profesorės reakcija praeitą penktadienį buvo: „Justinas, are you again drinking your terrible coffee?“ Ai, o itališkais standartais ekspresso – vieno ar dviejų gurkšnių kiekio kava.
Maitinimasis. Italai iš esmės valgo vakarais,tad per pietus tiesiog užkanda. Tad man tenka keisti savo maitinimosi įpročius.
Tiek tų pradinių pastebėjimų. Taip sakant, ir Italijoj gyventi galima, nors Lietuvoj geriausia :)

2 komentarai:

mil'a rašė...

O ten dar neuzdrausta rukyti viesose patalpose, kaip kitur? :) o kava plikyta puodelyje yra laaaabai skani ir jie nieko neismano :D :D (as geriu du kart maisyta)

Justinas rašė...

Tai taip, viešose patalpose uždrausta rūkyti. Tačiau aš kalbu apie viešas erdves: gatves, parkus, ežero pakrantę