2010 m. vasario 19 d., penktadienis

Mokslinės veiklos įvertinimas

Sveiki.
Po daugelio įrašų ”ne į temą” galiu nuoširdžiai pakalbėti apie savo mokslinę veiklą.
Vakar mes sužinojome, kad mūsų straipsnis galutinai priimas į Optics Express ir bus išspausdintas kovo 1 d. Internete jis jau patalpintas. Pusantrų metų tyrinėjome parametrinę fluorescenciją, kurios pagrindiniai dėsningumai jau seniai ištirti 7 dešimtmetyje, po to kai 1960 metais buvo sukurtas lazeris. Šio reiškinio esmė daugmaž tokia: Lazerio pluoštu šauni į specifinį netiesinį kristalą ir kristale sukuriama kūginė spinduliuotė. Kaupinimo fotonas skyla į du mažesnio dažnio (raudonesnės spalvos) fotonus. Kitaip tariant vyksta parametrinė sklaida. Šis reiškinys yra pirmas žingsnis užkuriant parametrinius stiprintuvus - įrenginius, kuriais galima pakeisti turimo lazerio bangos ilgį gan plačiame diapazone neprarandant labai daug energijos. Naujos spalvos pluošte, išeinančiame iš tokio parametrinio stiprintuvo, energija gali siekti iki 30-35% pradinės energijos.
Na, mes nieko nestiprinome, bet nagrinėjome tik parametrinę sklaidą, kurios metu energijos keitimas į parametrines bangas yra tiesinis - dvigubai daugiau energijos sukiši į kristalą, dvigubai daugiau parametrinės šviesos iš jo išeina. Tiesa, šio proceso efektyvumas yra labai mažas - parametrinės šviesos energijos gauni tik 10^-6 - 10^-8. Žodžiu, sukurtos šviesos energija daugiau nei milijoną kartų mažesnė nei pradinė kaupinimo energija. Pagrindinis fokusas, kurį mes pademonstravome, kad šią sklaidą sukūrėme ne su lazeriniu šaltiniu, o su šviesos diodu, visiškai nekoherentine šviesa. Skambiai pasakius, 50 metų buvo manoma, kad parametrinė sklaida įmanoma tik naudojant koherentinę (lazerinę) šviesą, o mes pademonstravome, kad tam nebūtinas lazeris.
Antra džiugi naujiena, kurią tik šiandien sužinojau, kad esu priimtas į kovo antroje pusėje vyksiantį kvantinės komunikacijos seminarą. Bus proga pristatyti šiuos mūsų pasiekimus plačiam kvantikų ratui. Tiesa, tikiuosi, kad dėl techninių kliūčių neišbrauks manęs iš to seminaro. Esmė tokia, kad kvietimas į konferenciją, išsiųstas vsaraio 11 d., nukeliavo į spamą (gmail jei mato, kad siunčiama daugeliui žmonių, matyt užskaito laišką kaip spamą). O deadline'as, iki kada reikia išsiųsti jiems registracijos dokumentus ir savo stendinio pranešimo santrumpą/tezes, yra šiandien. Registraciją nusiunčiau jiems šiandien, bet santrumpos taip ir nespėjau. Ir tai, laišką su informacija apie save ir atsiprašymu, kad vėluoju, nusiunčiau jau po 17h jų laiku. Tad liko šioks toks neramumas “ant širdies“.
Jeigu viskas gerai, tai tame seminare susitiksiu su Martynu, kuris pasirodo taip pat jame dalyvaus. Netgi gyvensime tam pačiam kambary viešbuty. Ot laikai atėjo, draugus susitinki tik moksliniuose seminaruose :D

4 komentarai:

ichmbch rašė...

Didelis ir gauruotas SVEIKINU! :)

mila rašė...

Ahahahahahaha!!!

Kaip saunu kad susitiksit tame seminare :)

Anonimiškas rašė...

"Tiesa, šio proceso efektyvumas yra labai mažas - parametrinės šviesos energijos gauni tik 10^-6 - 10^-8. Žodžiu, sukurtos šviesos energija daugiau nei milijoną kartų mažesnė nei pradinė kaupinimo energija. Pagrindinis fokusas, kurį mes pademonstravome, kad šią sklaidą sukūrėme ne su lazeriniu šaltiniu, o su šviesos diodu, visiškai nekoherentine šviesa"

O tai atradimas, tai reiškia, kad tavo šviesos diodas 10^-6 - 10^-8 kartų mažiau skleidžia koherentišką šviesą, nei lazeris.

Justinas rašė...

Konkrečiai pats šviesos diodas gal keturiom eilėm mažesnio koherentiškumo. na, jei jis apibūdinamas M^2, tai idealaus gausinio pluošto būtų 1, lazerinės spinduliuotės artimas vienetui, o šviesos diodo maždaug 10^4.
O parametrinė fluorescencija jau atskiras reiškinys. Nesvarbu, ką naudosi, ar lazerį, ar LEDą, bet išeiga bus tokia pati ~10^-6. Skiriasi tik gauto pluošto kokybė - LEDo atveju jis gerokai išplitęs. Tačiau bet kuriuo atveju, gaunam šviežias naujo dažnio bangas. Tarkim mūsų atveju iš mėlonos šviesos gavom artimos infraraudonos šviesos spektrą.