2010 m. vasario 15 d., pirmadienis

Ričardas Berankis - dar vienas lietuvis, kuriuo galime didžiuotis

Dažniausiai apie žymius žmones yra rašoma, kai juos lydi sėkmė, o pamirštami, kai nuo jų nusisuka fortūna. Aš ir nebūsiu išimtis. Rašau apie R. Berankį pasibaigus jo sėkmingiausiam karjeros turnyrui. Tiesa, ketinau rašyti užvakar ar vakar, kai dar nebuvo paskelbti nauji ATP reitingai, bet taip jau išėjo, kad rašau būtent pirmadienį, kai skelbiami nauji ATP reitingai.
Jaunuoliui dar 19 metų, o jis jau sparčiai veržiasi į teniso elitą. Jis jau tapo geriausiu Lietuvos tenisininku (nežinau kaip sovietiniais laikais buvo). Tiesa, lietuvių išeivių šeimoje gimęs V. Gerulaitis 1978 buvo užkopęs į 3 geriausių pasaulio tenisininkų poziciją. Taigi, norint tapti absoliučiai geriausiu lietuviu tenisininku R. Berankiui reikės dar pasistengti :)
Ką jis gero praeitą savaitę nuveikė? San Jose (JAV) vykusiame SAP Open turnyre pateko į ketvirtfinalį, ten pralaimėjo 12 pasaulio raketei, antrajai turnyro raketei ispanui F. Verdasco, kuris vėliau laimėjo patį turnyrą, pelnė 57 reitingo taškus (viso turi 238) ir reitinguose gerokai truktelėjo aukštyn - iš 255 į 199 poziciją. O visos karjeros reitingų istorija taip pat atrodo įspūdingai:

Besekdamas Ričardo pasirodymą šiame turnyre pasidomėjau, kaip gi skaičiuojami tie ATP reitingai. Natūralu, kad yra įvairaus sudėtingumo turnyrų, tad kuo rimtesnis turnyras, tuo daugiau taškų galima užsidirbti jame skinant pergales. Patekimas į aukštesnį turnyro etapą praktiškai dvigubina pelnomus taškus (griežtai ši taisyklė galioja geriausiems turnyrams >ATP 250 ir iki pusfinalio barjero). Krūčiausiuose, Grad Slam turnyruose nugalėtojas pelno 2000 taškų, finalinikas 1200, pusfinalininkas 720 ir t.t. Šiame turnyre, kuriame žaidė Ričiardas, nugalėtojas pelnė 250 taškų (ATP 250 turnyras). Pats Ričiardas, patekdamas į ketvirtfinalį pelnė 45 taškus + 12 taškų už įveiktą atrankos etapą.
Nors vėlgi, griežtos taškų skirstymo sistemos nėra, ji metai iš metų kiek koreguojama. Matyt tai priklauso ir nuo turnyro prizinio fondo. Žodžiu, nesu teniso ekspertas, subtilybių nežinau :)
Žodžiu, džiaugiuosi, kad atsiranda vis naujų žmonių, kurie garsina Lietuvos vardą pasaulyje. Džiaugiuosi, kad Lietuva garsi ne vien tik krepšiniu ir lazeriais.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Klaida varde! Ričardas!

Justinas rašė...

Atsiprašau. Iš karto taisau :)