2008 m. lapkričio 22 d., šeštadienis

Medinė mano valtelė

Su žiemos pradžia jus visus! Smagu, kai už lango matai boluojančius medžius bei žolę. Tiesa, rašau vėl iš barako. Susitvarkėm kambary internetą. Vėl ramiai galėsiu paskęsti mintyse berašydamas į blogą straipsnius. Įžangą baigiu tuo, kad priminsiu jums ir sau, kad pažadėjau aprašyti, kaip sekasi man konstruoti laivą, kurį gavau dovanų visai neseniai. Beje, ta valtis - vieno didžiausių 18 amžiaus linijinių laivų Santísima Trinidad (ispaniškai tai reiškia Švečiausioji Trejybė), turėjusio 120 patrankų, kapitono valtis. Valtelę kapitonas neblogą turėjo, 19 metrų ilgio. Maniškis modelis pagamintas masteliu 1:50. Taigi:
Praėjusį savaitgalį praleidau Elektrėnuose daugiausia prie savojo laivo modelio. Pirmas penktadienio vakaras buvo tikras pažinimo džiaugsmas - pradėjau medines detales atskyrinėti iš detalių blokų, jas šlifuoti, sunerti vieną su kita ir klijuoti. Pirmojo vakaro 4 valandų rezultatas - pagamintas pagrindinis laivo korpusas, sustiprintas priekis ir galas, užklotas denis prie borto. Čia padariau pirmąją savo klaidą - sulaužiau laivugalio detalę, kuri uždedama ant denio - laivo galo denio pakilimą. Nes ji sunkiai tilpo į laivą, dar šioje detalėje buvo šaka, tai sėkmingai man sulūžo. Tiesa, teko dar ją patrumpinti, tai per daug nutrumpinau. Netolygiai.





Šeštadienis praėjo ramiai. Mažai prie laivo buvau prisėdęs. Po parduotuves keliavom su tėveliu, šviltrinio popieriaus bei grąžtelių (1 mm storio) įsigijom, bet gimtajam kaime norimų klijų neradom, tad apsipirkimas buvo nukeltas ateičiai Vilniuje. Atėjus vakarui, atėjo laikas ir valtelei :) Kitas žingsnis buvo pasiruošti kloti dugną - nušlifuoti valtes dugną taip, kad nebūtų aštrių kampų ir tolygiai galėčiau uždengti dugną.

Sekmadienio visa diena buvo paskirta dugno klojimui, bet ir tai dar įpusėjau tik. Nes klijai ilgokai džiūsta, o lentelių daug, tai laiko užtrunka. Juoba, kad lentelės neidealiai linksta, jas reikia prispausti. Išradingumo pasirodo turiu - naudojau skalbinių segtukus bei masyvią gumytę. Neliūdna klijuoti :)

Na, pirmadienį pasišalinau į Vilnių ir palikau savo laivą gilioj pradinėj stadijoj. Dabar pildauti įrankių sąrašą. Netrkus vėl pratęsiu laivo statybas. Pažadu, pranešiu kaip sekasi :)

2 komentarai:

scania gti rašė...

Jei statai valtį - planuose brigas? :)

marcius rašė...

Grazios foto. Minkstas svelnus atspalvis, lrytas fone.

As siandien kaip tik pagalvojau kaip pats seniai befotografavau ka. Nezinau, kada rasti vaizdu medzioklei laiko.