2008 m. rugpjūčio 27 d., trečiadienis

Apie nūdieną

Pastaruoju metu mūsų blogas apmiręs. Net man tai aišku :) Nemanau, kad jame straipsnių nepasipildo dėl to, kad mes neturime kuo pasigirti, greičiau dėl to, kad nelabai yra ūpo tai daryti. Kita priežastis yra ta, kad galbūt mūsų nūdiena nelabai su fizika susijusi (aišku kalbu aš už save). Vasarą visą praleidau beklajodamas, besidomėdamas Napoleono karais, betvarkydamas savo pašto ženklų kolekciją ir, žinoma, gaudydamas nuostabiausius pasaulio kadrus savuoju Nikonu.
Ką bendro su fizika turėjau šią vasarą? Tik savo redaguojamus enciklopedijai straipsnius (mano vasaros užduotis buvo susitvarkyti su neutrono/neutrino straipsnių serija) ir knyga, kurią aktyviai nagrinėjausi - ”Muzikos instrumentų fizika”. Kita vertus nuliūdau, kad toje knygoje, kurios elektroninį variantą turiu, trūksta didžiosios dalies skyrių - visų apie styginius ar klavišinius instrumentus (taigi nei pianino, nei gitaros ar smuiko neišsinagrinėjau). Joje palikti tik su mušamaisiais instrumentais susiję skyriai. Matyt jaunasis būgniorius šią knygą patalpino į internetą. Liūdna.
Kita vertus, pirmajame skyriuje pasikartojau Bangų fizikos kursą, antrajame jį pagilinau (Ale sugebėjo Stabinio kursą suspausti į 15 puslapių!). Turiu pripažinti, kad šioje knygoje apstu formulių, nes muzika vienaip ar kitaip yra sudėtingas mokslinis reikalas. Taigi, paskęsti nesuprantamose formulėse šioje knygoje turiu puikiausias galimybes. Bet kaip Glemža mane išmokė, žvelgiu į formules palaimingu vėjavaikišku žvilgsniu. Stengiuosi suprasti ne visą matematiką, slypinčią formulėje, bet suvokiamą fiziką. Kodėl įdomi priklausomybė buvo gauta? Kodėl netiesiniams virpesiams su nuostoliais gauname histerizę ir daugelį kitų baikų. Gražu buvo skaitinėti šią knygą kaime pievoje. Saulė plieskia, virš tavęs kregždutės poruojasi, o tu giliniesi į akustinio pasaulio fizikines subtilybes. Turbūt doras teoretikas mane suprastų, kad grožio formulėse supratimas kelia ne ką mažesnį pasitenkinimą nei orgazmas.
Darbas enciklopedijoje? Taip jis įdomus ir žavingas. Tikrai radau sritį, kuri mane domina. Darbas mano dvejopas. Galiu gauti konkretų žodį (pvz. Netiesiniai optiniai reiškiniai, Niutono žiedai, Optinis rezonatorius) ir jį pilnai aprašyti, kad net dėl fizikos pamišęs dešimtmetis suprastų. Šaltiniai? Pradinis, žinoma vikipedija :) Bei, žinoma, savi konspektai, bendrosios fizikos vadovėliai (Feimanas, Sivuchinas, Čepinskis) ar specializuotos knygos (Lazerių fizikos enciklopedija, Handbookai). Priduodu savo vadovei, ši patvarko jį ir tada galima sakyti straipsnis baigtas. Beje, ten pas mus reikia mėnesiui tam tikrą simbolių skaičių parašyt (apie 10 000 per mėnesį). Antros rūšiem darbas - gaunu jau kažkokio specialisto parašytą strapsnį ir jį redaguoju: išmetu nereikalingą, pasikartojančią informaciją, taisau stilių (norminu iki enciklopedinio straipsnio). Taigi mano vasaros užduotis buvo redaguoti neutrono ir neutrino strapsnių seriją (gal kokie 7 straipsniukai).
Tai tokia ta mano nūdiena. Fizikos vasarą mažai. Bet ateis ruduo, ateis į mūsų laboratoriją pavasaris. Atgims impulsų blyksėjimas. Sužibs naujom spalvom laboratorija su naujuoju femtosekundiniu lazeriu (skambino šian šefas, reik jėgos nešant lazerį, bet negaliu padėt, kad jį kur). Tikiuosi aš ir gausiu mokslinės veiklos laboratorijoje. Viltis visada yra, net tada, kai tu buvai nurašytas kaip eilinis emigrantas.

Komentarų nėra: