2008 m. vasario 29 d., penktadienis

Įvadas į straipsnį

Šiais laikais populiariausia mokslinio straipsnio įvade rašyti: kokią išskirtinę temą nagrinėjama (dažniausiai, tai išskirtinės svarbos problema), tada pasakyti ką išskirtinio pavyko pasiekti straipsnio autoriams. Tačiau šiandien teko atrasti labai lakonišką ir įdomų įvadą Journal of Applied Physics vol. 48, no. 9 (1977):

In connection with a study of laser-induced degradation of light-emitting semiconductor material by a temperature rise, it was necessary to determine the temperature rise induced by a laser beam in a solid sample. Because a closed-form solution was obtained for this problem, we record it here since it may be useful to others.

Kaip altruistiška: išleisti straipsnį, nes jo turinys gal bus naudingas kitiems. Ir, rodos, taip ir yra, net po 30 metų. Be to straipsnio autoriai cituoja tik 4 šaltinius: tris knygas (handbooks) ir asmeninį pokalbį. Tuo tarpu juos cituoja 380 straipsnių. Manau, tai tikrai neblogas rezultatas.

2008 m. vasario 25 d., pirmadienis

Pastebėjimas

Per koncerto didžiąją pertrauką (tiesa ji tokia vienintelė buvo, jei neskaitysime pradžioj buvusios pertraukos iki koncerto) klausovė viena Hesę pradėjo ale skaityt. Kiek skaitė nežinau, bet kad rankoj 5 minutes knygą laikė, tai garantuoju:





2008 m. vasario 24 d., sekmadienis

QR kodas

Jūsų dėmesiui - QR kodas, dvimatė brūkšninio kodo atmaina. Šį kodą galima nuskaityti mobiliu telefonu, turinčiu kamerą bei specialią programėlę, kurią galima atsiųsti iš http://reader.kaywa.com. Norite užsikoduoti - prašom: http://qrcode.kaywa.com.

2008 m. vasario 23 d., šeštadienis

Mintis

Kalafioras yra niekas daugiau kaip tik kopūstas su aukštuoju išsilavinimu.
Markas Tvenas

2008 m. vasario 22 d., penktadienis

Razausko koncertas

Vakar vėlai vakare vėl grojo Razauskas. Vėl buvo nuostabus vakaras, vėl pasikroviau devynias galybes geros nuotaikos, kūrybinių minčių, įkvėpimo ir visa ko Razauskas sugeba duoti. Bet apie viską nuo pradžių.
Koncertas kaip žinia oficialiai turėjo prasidėti 8 valandą, bet realiai prasidėjo 9 valandą. Razauskas liko ištikimas sau - koncerto pradžia visada nenuspėjama. Tiesa viena, kad akordeonistas vienas paskutiniųjų į Tamstą atėjo, o jo laukdami kiti muzikantai sėdėjo prie stalo ir bendravo su draugais. Na o mes, paprasti klausytojai, sėdėjom arti scenos. Kas ant žemės, o kas gudresnis, anksčiau atėjęs (aš ir tarp jų buvau) ant kėdžių, minkštų arba nebūtinai.
Muzikantų penki buvo. Bosistas, akordeonistas, būgnininkas, na ir žinoma pagrindinės vakaro žvaigždės: dėdė Semas (pučiamieji, perkusiniai, kitais koncertais indiškų barškalų prisineša) ir Domantas Razauskas. Vėl skambėjo įvairiausių dainų, senų, naujų - ”Akyū”, ”Valstiečių tamsusis”, ”Sūnūs ir dukterys”, ”Gruodis”, ”Traukinys”, ”Šambala” ir daugybė kitų, kurių visų pavadinimų net neatsiminsiu. Gaila, kad nebuvo ”Vartotojo dainelės” ir ”Marijos”. Kiekvieną sykį vis kažką naujo Razauskas parodo, kitas dainų interpretacijas. Kitaip tariant, kiekvienas koncertas būna nenuspėjamas.
Kadangi aš koncerte buvau ginkluotas, supažindinu su dėde Semu ir Razausku:


Tačiau man reikia pripažinti vieną nenuginčijamą faktą. Razausko patys nuostabiausi koncertai būna Baltuose Drambliuose. Ten jo scena, ten jis būna labiausiai pamišęs, ten nuostabi aplinka, mažai erdvės, gana nebloga akustika, daugybė žmonių, mažai oro, alpstančios merginos (kartais) ir dviejų atlikėjų atliekama muzika (tiesiog scena per maža, kad tilptų trečias žmogus). Tad kai tik bus koncertas Baltuose drambliuose, būtinai apsilankykit!
Kuo dar buvo geras vakar vakaras? Nepaisant to, kad bent 7 draugai vakar atsisakė su manim eit į koncertą, bendravimo buvo. Buvo pažįstamų fizikų. Buvo nepažįstamų merginų, kurias paslydėjau iki barakų grįžtant - trūlas važiavo tik iki Klinikų stotelės. Ir buvo viena mergina, su kuria gan netikėtai suspažinau prie Gedimino kalno. Vienu žodžiu, įdomus vakaras.

2008 m. vasario 21 d., ketvirtadienis

Mokslinis darbas

Šiandien labai rimtai dirbom laboratorijoje: diegėme linux. Eksperimente dalyvavo žalias Windows berniukas (aš) ir patyręs linuxsistas Honza (8 metai darbo su linux). Darbo tikslas instaliuoti Ubuntu distribuciją (panaudojant Wubi) į Dell Latitude d630. Darbo pradžia: 14:00.

Po dviejų valandų kasimosi sugadinom Windows Vistą. Teko ją gaivinti.
Dar po pusvalandžio išmetėm Ubuntų ir instaliavome iš naujo.
Updatinom Ubuntu Feisty versiją.
Bandom užkurti Ubuntu: nulūžo: sako perkaito laptopas.
Upgradinam Feisty iki Gutsy. Dar pora fintusų ir po 6-7 valandų darbo pamatėme Ubuntu desktopą.

Darbo rezultatai: grįžau iš darbo apie 21:30 kuprinėje besinešdamas savo Dell su rodančia, bet kol kas dar nebylia Ubuntu Feisty.

P.S. šis pranešimas parašytas iš linux.

2008 m. vasario 20 d., trečiadienis

Pilnaties galia

Geras tas laikas pilnatis. Mėnesienos apšviesta aplinka, veidai, šaltis ir blausi tamsa. Kaip gi nepakerės toks mėnulio grožis:

Eini žmogus ir susimąstai, ką realiai tu darai šioj Žemėj, ko nori pasiekti, ką nori turėti, o ko nori netekti. Gausybė minčių iš visokių gelmių lenda. Tu supranti, kad nurungti gamtos neįmanoma, nes ji yra tokia tobula, kad ją pavergti yra absurdiškas veiksmas, o bandyti pakartoti yra varginantis kelias. Taip, mes artėjam prie gamtos tikslumo, sugebam sukurti žaibą laboratorijoj, išauginti įvairius organizmus mėgintuvėliuose. Tačiau ar kada sugebės žmogus SUKURTI sielą, jausmus, protą, pojūčius? Neįmanoma atsakyti į tai, kategoriška nuomonė visada sulauks tik daugybės priešiškų minčių, būsi pasmerktas klausytojų mintims, kad tu esi netolerantiškas kitai nuomonej.
Bet kita vertus, aš nemanau, kad reikia žmogui stengtis tai sukurti. Kam bandyti pralenkti gamtą, jei ji yra tobula?

2008 m. vasario 18 d., pirmadienis

Nightwish Vilniuje

Vakar Lietuvoje pirmą kartą koncertavo simfoninio metalo grupė Nightwish, kurios paklausyt ir aš nuėjau. Visgi smagu kultūringai pasiklausyti metalo. Geras koncertas buvo, kad ir ausys kentėjo nuo garso, bet emocijų tikrai teigiamų parsinešiau.
Kas yra Nightwish? Suomiai. Susikūrę 1996 metais, išleido jau 6 studijinius albumus. Pirmasis albumas, išėjęs 1997 metais, ”Angels Fall First” buvo skirtas tik suomių rinkai, jis didelių aukštumų nepasiekė. Tiesa, singlas ”The Carpenter” sulaukė didesnės sėkmės. Antras albumas ”Oceanborn”, išleistas 1998-1999 metais, suomių perkamiausių albumų reitinguose pakilo į 5 vietą, o šio albumo singlas “Sacrament of Wilderness” kelias savaites išsilaikė pirmoje vietoje. 2000 iėjęs ”Wishmaster” albumas Suomijoje debiutavo pirmoje vietoje, kurioje išbuvo 3 savaites. Taip pat jis sulaukė gana nemažos sėkmės užsienyje - Vokietijoje, Prancūzijoje. Dar didesnės sėkmės sulaukė 2002 metais išėjęs albuams ”Century Child”, kuriame skambėjo keletas dainų, įrašytų su simfoniniu orkestru. Taip pat gerbėjų vienas mėgstamiausių gabalų - arija iš Webberio operos “Phantom of the Opera”, kuris dažnai koncertuose buvo gyvai atliekamas su pirmąja vokaliste Tarja Turunen:

2004 išleistas ”Once” sulaukė milžiniško pasisekimo užsienyje. Visi gerbėjai mėgsta šio albumo dainas "Nemo" ir "Wish I Had an Angel". Pastaroji buvo naudojama net kelių Holivudo filmų garso takeliuose.
Po šio albumo grupė susipyko su pagrindine vokaliste Tarja Turunen ir jų kūrybiniai keliai išsiskyrė. Daugelis pranašavo, kad dabar grupė bus pasmerkta agonijai. Tačiau po daugelio paieškų grupė rado naują vokalistę Anette Olzon, su kuria 2007 metais įrašė savo naujausią albumą ”Dark Passion Play”, kurio didžią dalį dainų ir pristatė Lietuvoje. Lyginti naujosios vokalistės sugebėjimus su pirmąja neverta - ji prastesnė, bet grupė dėl to nenumirė. Na, palyginkite dabartinės vokalistės privalumus patys naujojo albumo dainoje ”Amaranth”:

2008 m. vasario 17 d., sekmadienis

Minčių šaltinis

Kas yra laimė?

Iki laimės žmonėm daug nereikia. Eini žmogau ir pajunti - noriu bėgt. Nesvarbu kur, nuo ko, per ką, o tiesiog tave paliečia impulsyvus: BĖK!! Ir, tarsi nūtrūkęs nuo kažkokių aplinkos pančių, pradedi lėkti kiek kojos neša, nesvarbu nuo ko, nesvarbu kur. Besiplaikstantys plaukai, vėjo išspaustos ašaros, visu kūnu nuvilnijusi šilumos banga ir be abejo - greitis, kuris tave išlaisvina nuo kasdieninės klampynės, ir tą trumpą akimirką, kai proto nebeknisa jokie rūpesčiai, o tu giliai alsuodamas bėgi, tu suvoki, jog tu laimingas, toks laimingas, kad net sustojus akyse ilgai švytės laimės žiburėliai, o širdy bus maloniai saldu. Tu pabuvai laisvas ir nevaržomas bent akimirkai ir to buvo su kaupu, jog suprastum ir pajustom, jog tai, ko iš tikro visad norėjai, tai ne daiktai, socialinis statusas ar kažkas panašaus, tau reikia patirti tą džiaugsmą, kurį patyrei bėgdamas ir kurį nori patirti kiekviename savo žingsnyje, o tam tereikia jį žengti suprantant, kad priklausai tik sau, ir jei nori eiti - eik, jei nori bėgti - bėk, jei nori stebėti, kaip debesys paskęsta horizonte, ar susilieti su medžiu ir pajusti jo lapų šlamėjimą - taip ir padaryk. Gyvenimas vienas, gyvenimas tavo ir nebūtina spausti jį į normos ar mados šablonus... :) Mylėk save, mylėk gyvenimą!!!






Nuo vaistų apdujęs Fizikas

Keisti muzikos instrumentai: IV dalis

Šiandien susipažinsime su Čapmeno lazda (www.stick.com). Tai savotiškas bosinės ir elektrinės gitaros hibridas. Grojama juo naudojant tapping techniką, plačiai taikomą grojant elektrine gitara. Kiek plačiau: www.gitara.lt

2008 m. vasario 16 d., šeštadienis

Vaiduoklių medžiotojas

Tai istorija apie vienos farmacijos įmonės patalpoje (3x9 m dydžio) vaidenimąsi. Mano skaityto straipsnio autorius rytais, atėjęs į darbą girdėdavo įvairių darbuotojų nuogąstavimus, drebančiu balsu pasakojamas keisčiausias istorijas, nutikusias naktį. Vieną rytą, straipsnio autorius Vic Tandy (V.T.) atvyko į savo darbo vietą ir prasilenkė su valytoja, kuri buvo kiek sutrikusi ir pranešė, kad matė kažką keisto. V.T. nesutriko, jis realiai pamąstė, kad laukiniai gyvūnai ar kiti reiškiniai galėjo sukelti įvairius slėgio svyravimus, o gal tiesiog tai tebuvo apšvietimo išdaigos.
Laikui bėgant, V.T. pastebėjo du dalykus: patalpoje jautėsi slogi nuotaika - krėtė šalčio drebulys bei vieną sykį jo bendradarbis kažko norėjo jo paklausti, bet pasisuko visai į kitą pusę, nei ten, kur buvo Vic. Darbuotojai jautė diskomfortą, tačiau darbo buvo daug, todėl į neramumus kambaryje niekas nekreipė dėmesio.
Bet tai truko iki vienos nakties, kai Vic turėjo pasilikti ilgiau ir pabaigti savo darbą. Jis sėdėjo prie savo stalo, dirbo išsijuosęs. Tačiau jis pradėjo prakaituoti bei jį imė krėsti drebulys. Keisti dalykai dėjosi aplinkui: lakstė katės bei aimanos ir girgždesiai sklido iš vidų pusių. Tačiau buvo dar kai kas. Jis jautė, kad kambaryje be jo yra dar kažkas. Jis jautė, kad kažkoks žmogus vaikšto šalia jo, tačiau atsisukęs į tą žmogų, jo nerasdavo. Jis atsistojo norėdamas kiek pailsėti, išsivirė kavos ir vėl grįžo į savo darbo vietą. Būtent tada jis pamatė link jo be garso artėjančią žmogaus figūrą. Autoriaus plaukai pasišiaušė, jis buvo gerokai išsigandęs, tačiau jam pakilus nuo stalo, žmogysta išnyko.

Kitą dieną V.T. reikėjo panaudoti ploną metalinę plokštelę gamyboje. Nesigilinsim į detales, tačiau jis paliko ploną folijos gabaliuką laisvai gulėti kambary ir nuėjo pasiimti įrankių. Kai grįžo jis pamatė, kad folijos gabaliukas smarkiai virpa. Tada jis pradėjo mąstyti. Jeigu folija taip virpa, ji turi gauti papildomos energijos iš to paties folijos rezonansinio dažnio bangų. jis pradėjo stumti metalinį gabaliuką kambario vidurio link ir pastebėjo, kad virpesiai didėjo ir maksimumą pasiekė būtent kambario viduryje, ties stalu. Tačiau visiškai nustojo virpėti kambario gale. Tada jis suprato:
Vic su kolegomis savo kambarį dalijosi su infragarsu, itin žemo dažnio stovinčiomis bangomis.
Iš tiesų, mūsų girdimas ir negirdimas garsas - tai sklindanios išilginės bangos oru, sukuriančios žemo ir aukšto oro slėgio sritis. Žemo ir aukšto slėgio sritys kinta periodiškai - galime nubraižyti sinusoidę. Kai bangos atsispindi nuo sienos, jos pradeda sąveikauti (interferuoti) su į priekį sklindančiomis bangomis. Tam tikromis sąlygomis, kai kambario ilgis sutampa su sveiku garso pusbangių skaičiumi, susidaro stovinčios bangos - grįžtančių bangų sinusoidės tiksliai persikloja su ateinančių bangų sinusoidėmis ir taip jas sustiprina. Būtent stovinčiomis bangomis efektyviausiai galime sužadinti kūnų rezonansą.
Tada jis pradėjo skaičiuoti. 9 metrų ilgio kambaryje galėjo susidaryti 18 metrų ilgio infragarso stovinti banga, t.y. bangos dažnis - 19 Hz.
Teliko du klausimai: kaip susidaro 19 Hz bangos ir kokį jos turi poveikį žmogaus psichikai.
Pirmas klausimas buvo išspręstas greitai - neseniai buvo pastatytas ventiliatorius išsiurbimo (chemikalų) kambaryje. Jį išjungus, išnyko ir stovinčios bangos. Taigi, infragarso šaltinis - elektrinis ventiliatorius. O antrajam klausimui reikėjo daugiau sporto.
Autorius rado Tempest knygą, kur pateikti panašūs į aprašytąjį pavyzdžiai, kuriuos sukėlė nelemtas elektrinis ventiliatorius. V.T. šioje knygoje rado infragarso poveikio lentelių:
15-20 Hz: stiprus vidinės ausies skausmas, akių drėkimas, kvėpavimo sunkumas, baimės jausmai, įskaitant ir didelį prakaitavimą bei drebulį.
12-27 Hz: akių ir regos sutrikimai.
Kitoj knygoj (Kroemer - 1994) rado:
2-20 Hz veikia galvą - bendras neramumo jausmas
8-70 Hz veikia akis, regėjimą.
NASA duomenimis, akių rezonansinis dažnis - 18 Hz.
Įvairūs šaltiniais skelbia skirtingus akių rezonansinius dažnius, tačiau kad ir kaip bebūtų, V.T. keistą žmogų galėjo matyti dėl savo virpančių akių - akys iškreipė jo akinių kampučio vaizdą ir smegenys tai suvokė, kaip keistą žmogaus siluetą.
NASA pateikia dar vieną dalykėlį. Hiperventiliaciją, viso žmogaus kūno virpėjimo simptomą. Ji apibūdinama dažnu ir trumpu kvėpavimu. Hiperventiliacija sumažina anglies dvideginio kiekį plaučiuose, tai sukelia baimės jausmą.
Taigi, remiantis aprašytu atveju galime daryti išvadą, kad infragarso didžiausias intensyvumas buvo ties stalu, kur sėdėjo V.T., galbūt bangų maksimumas sutapo su jo galva, dėl to jis ir jautė didėjančią baimę, vaiduoklį. Tačiau kai jis pakilo, jo galva išėjo iš bangų intensyvumo zonos ir vaiduoklis bei baimė pranyko.

Taigi, atsirandantys vaiduokliai tėra mūsų vaizduotės padarinys. Saugokitės infragarso bei ventiliatorių :)

2008 m. vasario 15 d., penktadienis

Fizikos programų skirtumas

Norom nenorom atsiranda noras palyginti skirtingų šalių fizikos dalyko programas. Čekijoje lieku nesuprastas, kai sužino, jog būdamas fiziku turiu mokytis filosofijos, istorijos, kalbos kultūros, teisės pagrindų.

Štai sąrašas, ką jie mokosi:

I metai:

Fizika I (tas pats ir LT)
Fizika II (tas pats ir LT)
Įvadas į taikomąją fiziką (neturim)
Aukštoji matematika I (tas pats ir LT)
Aukštoji matematika II (tas pats ir LT)
Tiesinė algebra I (tas pats ir LT)
Tiesinė algebra II (neturim)
Matematika fizikams I (tas pats ir LT)
Programavimas fizikams (tas pats ir LT)
Pasirenkamas dalykas

II metai:

Fizika III (tas pats ir LT)
Fizika IV (tas pats ir LT)
Matematika fizikams II (neturim)
Matematika fizikams III (neturim)
Teorinė mechanika (tas pats ir LT)
Reliatyvumo teorija (jei nori gali susiorganizuoti LT)
Klasikinė elektrodinamika (tas pats ir LT)
Įvadas į kvantinę mechaniką (tas pats ir LT)

III metai:

Fizika V (tas pats ir LT)
Matematika fizikams (neturim)
Termodinamika ir statistinė fizika (tas pats ir LT)
Termodinamika ir statistinė fizika (neturim)
Kvantinė teorija I (neturim)
Kvantinė teorija II (neturim)
Reliatyvumas (kaip su juo nelabai žinau)

Taigi jie turi daug daugiau matematikos, gilesnis yra kvantinės fizikos nagrinėjimas. Žinoma, vietoj to mes galime turėti tokius dalykus: grupių teorija, bangų fizika, atomo fizika. Tad gal fizikos kiekis ir panašus, tik kryptys kiek skiriasi. Verta pastebėti, kad čekai turi vientisas 5 metų studijas, kurias baigę gauna magistro laipsnį. Pirmus 3 metus laikau prilygstančius mūsų bakalaurui. Taigi už savo platų lietuvišką universitetinį išsilavinimą sumokame papildomus metus.

Aš nesigilinau į pačių dėstomų dalykų kokybę, nes blogų ir gerų dėstytojų yra pilna kiekvienoje šalyje, kiekviename universitete (studentų atveju galioja ta pati taisyklė). Skiriasi tik santykis.

Aukštosios technologijos

Vakar gavau savo naujutėlaitį studento pažymėjimą. Dabar esu visaverti Prahos Karlo universiteto akademinės bendruomenės narys. Pažymėjimo reikšmė čia didensnė nei Lietuvoje, kur jo pagrindinė užduotis: gauti nuolaidą transportui (kas vaikšto į bibliotekas: knygų pasiimti). Karlo universitete pažymėjimas, tai raktas į nuolaidas valgyklose, raktas į universiteto nuomojamas duombazes, raktas nuo lauko durų. Čekai gauna jį ir ISIC vienoje kortelėje.

Rašau ne tam, kad girčiau. Tiesiog šalia tokių "aukštųjų technologijų" yra labai savotiška valgyklų sistema (kuri jau deja išgyvendinama). Vos atvykęs gavau knygelę pilną mažų talonėlių su magiškais skaičiais (jų surašymo tvarka viename lape remiasi kažkokiu kvazifibonačio metodu). Su vienu iš tokių talonėlių eini į kasą ir perki kitą talonėlį. Su nusipirktu talonėliu gali eiti į valgyklą, kuri kitam pastate ir jį įteikęs mėgautis maistu. Kodėl reikia kasą ir valgyklą įrengti skirtinguose pastatuose aš nežinau. Jei nesi kokio instituto ar universiteto darbuotojas/studentas liksi alkanas (tą man irgi teko patirti).

Įdomu, kad šalia didelės internetizacijos ir integracijos savo nišą randa elementari knygelė su krūva skaičiukų.

2008 m. vasario 14 d., ketvirtadienis

Keisti muzikos instrumentai: III dalis

Manot Apokaliptarka tėra parodija?

Meilė ir chemikalai

Šiandien širdučių klijavimo ant kiekvieno kampo diena. Ir kad jau kolega pradėjo domėtis kita meilės puse, reikėtų ir man ką parašyti.

Taigi netyčia užkliuvau už tokio chemikalo: phenylethylamine (PEA).









Teigiama, kad šis neišvaizdus daikčiukas yra meilės variklis. Jo pilna šokolade ir gerai pasportavus jo koncentracija linkusi padidėti. Taigi jei nori mylėti: valgyk daugiau šokolado ir sportuok.

Ar tikrai viskas taip neįdomu ir neromantiška? Vargu. Pati meilės sąvoka nėra tokia vienareikšmiška ir elementari. Tad nuleisti ją iki padidėjusio širdies pulso, drėgnų delnų ir nuolaidų vasario 14 dieną manau nėra korektiška.

Meilė - tai infragarsas?

O kodėl gi ne. Aptikau minčių internete, kad banginiai yra geriausiai skleisti gebantys gyvūnai žemėje infragarsą, kurį mes, žmonės, suvokiame kaip meilę. Dėl šios priežasties žmonės netgi specialiai siunčiami į terapijas - pabūti su banginiais, kad atgautų ramybę ir vėl atrastų džiaugsmą. Pasakotojas sako, kad dažnai girdi tokių istorijų, jog jūreiviai ar ekologai, traukiantys iš tinklų banginius (na aišku ne maistui, o išleisdami juos į laisvę) pasikeičia po susitikimų su banginiais. Žiūrėdami jiems į akis, glostydami juos, plaukdami šalia jų jie sugeria nejuntamus infragarsus, taigi greičiausiai dėl jų žmonės pajunta laimę ir harmoniją vandeny:
Infragarsas gamtoje
Ne paslaptis, kad infragarsu vadiname tą garsą, kurio mes, žmonės, negirdime, bet tai nereiškia kad jo nejaučiame. Mes tikime, kad esam tobuliausia rūšis gamtoje (su kuo drįsčiau nesutikti) ir dėl to mums sunku suvokti, kad kiti gyvūnai gali girdėti infragarsą, jį skleisti, juo bendrauti. Įvairūs gyvūnai, pavyzdžiui žirafos ar drambliai infragarsu gali bendrauti būdami atskirti tūkstančius kilometrų. Liūtai infragarsu apstulbina ar paralyžiuoja savo aukas. Na o banginiai bei delfinai biologiniu infragarsu aplinkai skleidžia ramybės ir gerumo bangas.

2008 m. vasario 13 d., trečiadienis

Linksmoji logistika

Prisiskaičiavęs kreives šiandien paieškojau internete seno gero dalykėlio - linksmųjų nuotraukų iš Indijos ir kitų keistųjų šalių, kaip jie perveža savo krovinius, žmones ir visa kita. Galima sakyti, kad vežėjai yra profesionalūs fizikai - kiek pastangų ir sumanimo reikia, kad išlaikytum pusiausvyrą esant kritinėm situacijom. Jūsų teismui linksmoji logistika:
Logistika

Keisti muzikos instrumentai: II dalis

Ir kiauras šlangas gali skambėti kitaip. Jūsų dėmesiui ir teismui: hydraulofonas.

2008 m. vasario 12 d., antradienis

Atakuojam kompleksinius skaičius

Pradedu skaityti A. Matulio „Kompleksiniais skaičiai ir funkcijos“. Vienas iš dviejų: arba man pavyks pagaliau ją perskaityti, arba nulūšiu eilinį kartą ties kokiu trečiu skyriumi.











Būti geru fiziku ar nebūti, štai kur klausimas yra.

Infragarso poveikis

Šiandien iš vienos žavios merginos klausimą gavau, ar girdėjęs aš ką nors apie smegenų dažnius. Na, sakau jai, žinau, kad infragarsu psichiką paveikti. Kai ji paprašė manęs argumentuoti, nebeturėjau ką pasakyti. Google padeda tokiais atvejais. Vienas pirmųjų pasitaikiusių puslapių davė reikalingų atsakymų. Daugiau nei reik:
Infragarso dažniai
Įdomiausius mano manymu pavyzdžius parašysiu:
0,28 Hz - Alkoholio priklausomybė
0,3 Hz - Depresija
0,37 Hz - Narkotikų priklausomybė
0,5-1 Hz - Baimės sritis
1,05 Hz - Dažnis, padedantis ataugti plaukams ir greičiau atgauti jų spalvą
3-6 Hz - Atgaivina vaikystės prisiminimus
3,5 - 7,5 Hz - Gerina kūrybiškumą, intuiciją, vaizduotę, emocijas, atmintį. Gali sukelti transą
5-10 Hz - Atsipalaidavimas
6,15 Hz - Dažnis susiję su širdimi
7,5-8 Hz - Mažina priklausomybę alkoholiui, narkotikams (sukelia jausmą, kad esi pasitenkinęs)
8-8,6 Hz - Mažina įtampą
12-14 Hz - Gerina atmintį
15 Hz - Chroninė baimė

Infragarsas yra toks pat natūralus reiškinys kaip ir šviesa, oras, medžiai ar McDonalds mėsainiai :p. Kas kuria infragarsą? Jį kuria žemės drebėjimai, išsiveržiantys ugnikalniai, sniego, purvo nuošliaužos, uraganai, vandenynų bangos, kriokliai, vėjai. Visi dinaminiai gamtos procesai, sugebandys banguoti labai mažu dažniu. Žmogus ir pažabojo šį garsą. Sukurtos specialios garso patrankos, žinoma pirmiausia kaip karinis ginklas, o vėliau tik taikytas visuomenei :)
Kaip sakoma, aš nebandžiau šių dažnių, nežinau ar tai tiesa, bet mokslininkai darė tyrimus. Taigi, aš tikiu mokslu.

Myšlenki z Prahi: 2

Šiandien susipažinau su savo darbo vieta artimiausiems 4 mėnesiams: aparatūra užgriozdintas pusrūsis. Pirmas įspūdis: hm, man kažkur tai matyta... Didžiulės lazerių dėžės, kurios kaip vėliau paaiškėjo jau nebenaudojamos, sienos ir lubos nukarstytos laidais ir šlangais.
Ekskursija prasidėjo nuo mano darbo vietos: turėsiu savo nuosavus 2 kvadratinius metrus ir du tuščius stalčius ir kol kas tuščia stalviršį, atsilaisvinusį nukėlus CRT monitorių, jie čia juos nurašo. Toliau susipažinimas su moksline įranga: senas spectra physics eksimerinis lazeris (not used), šalia organinių dažų lazeris (not used). Toliau šlangais apkarstytas kriostatas, naudojamas kažkokio fiziko-chemiko. Už nugaros stovi fluorescensijos setupas - tiria kažkokią deguonies singletinę būseną. Pereinam prie to, ką turi mane priimantis daktaras. Įdomių aparačiukų jis turi: optiniai mikroskopai sujungti su spektrometrais. Viskas apkarstyta įvairaus plauko CCD kameromis. (Žinau, kad apie tai savo bakalauriniam neminėsiu, nes tada tikrai reikės aiškinti gerb. SS kaip veikia CCD). Laukia dar vieno detektoriaus artimajam infraredui, pinigus jau sumokėjo, bet amerikonai taip lengvai neatiduoda, turi įsitikinti, kad teroristams į rankas nepateks. Taip ir laukia žmonės aparato 8 mėnesius. Toliau setupas prie kurio nusimato man dirbti: nanosekundinis YAG, pora spektrometrų ir visokių smulkių daikčiukų. Užduotis šiandienai: suprasti, ką vis dėl to aš turėsiu meruoti, ir kaip nuo to pasikeis pasaulis.

2008 m. vasario 11 d., pirmadienis

Muzikinis kampelis

Muzika yra glaudžiai susijusi su fizika. Tai įvairiausi svyravimai įvairiausiose situacijose. Rodos, pirmiausia reikia sugalvoti kaip išgauti garsą, o nuo ten iki muzikos tik... O nuo ten iki muzikos tik vienas ilgas žingsnis per skaudančias kaimynų galvas. Minčių atsiranda įvairių, tad sukūriau skyrelį, kur bus dedami klipai su įvairiausiais muzikos instrumentais.

Keisti muzikos instrumentai: I dalis

2008 m. vasario 10 d., sekmadienis

Sekmadieniniai pastebėjimai

Šiandien truputį fotografavau, visgi labai graži diena buvo, Saulė ryškiai švietė, buvo giedra. Tiesa, danguj buvo keletas debesų, kurie ir kūrė nuostabų reiškinį, kurį pirmą sykį fotografavau su savo Nikon. Saulės vainikas jums tiesiai į ekranus:


Dar vienas gražus pastebėjimas aplankė važiuojant namo, džipo apačioje buvo prikabintas miniatiūrinis kibirėlis, lyg skirtas surinkti bėgančiam tepalui. Net juokinga, kam jis galėtų būt skirtas. Gal jūs žinot?

Britney Spears balso evoliucija

Štai kokį įdomų vaizdo klipą radau interneto platybėse:

Geras klausimas buvo, kodėl jos balsas taip pakito. Alkoholis, narkotikai, nesveikas gyvenimo būdas, balso stygų pertempimas turi savo įtakos. Taip pat netaisyklingas dainavimas. Ką jau kalbėti apie kokybės siekimo stoką. Jei žmogus trinasi vidutiniam dainavimo lygy ir nesiekia kažko geriau, balsas netobulės. 
Kas turi daugiau pasiūlymų kodėl taip pasikeitė Britnės balsas?

Mintis



















Žmogaus noras būti pastebėtu ne visada baigiasi gerai...

2008 m. vasario 9 d., šeštadienis

Myšlenki z Prahi: 1



















Seniams keliuose ne vieta.

Šeštadienio nuotykiai Vilniuje

Šiandien įvykių pakako. Aišku... didžiosios dalies jums jų nepasakosiu :p Esmė, kad galų gale nuėjau į Šiaurės Korėjos meno parodą, tai daug grožio pasisėmiau, juoba, kad ne vienas ėjau.
O didžiausias internetinis nuotykis aplankė fotografijų svetainėj e-foto. Čia dedu savas nuotraukas komentavimui, vertinimui, bet jos savaime suprantama didelio pasisekimo nesulaukia :) Už tat Kokią pirt užkūriau komentuodamas vieną iš nuotraukų. Viską savom akim galit įvertinti patys:
Iš meilės krepšiniui
Trumpai tariant, meninę žiedo ir širdelės formos šešėlio kompozicija pavadinau plagijatu. Tai lankytojai didžiausias paskaitas atskaitė, kas yra plagijavimas, o kas tiesiog idėjų pasisavinimas. Et... Ir ko tie žmonės kartais Per ne lyg rimtai priima kitų žodžius. Nors... 
internete niekada negali matyti kalbėtojo nuotaikų, todėl ir kyla nesusipratimų. O aš neturėjau jokių
blogų minčių :)

Ahoj nuo Martyno

Tikiuosi pavyks, ką nors gero parašyti. Įdomių myšlenkių atkapstyti iš savo kasdienybės. Gyvenimas parodys, kaip įveiksim šį uždavinį.

Sveikinimai nuo Justin

Skelbiam didžiausią pasaulio naujieną! Didieji kovos draugai fizikai sukūrė savo blogą. Čia mes pasauliui skelbsime naujienas iš savo gyvenimo. Nuotraukos, eilėraščiai, meniniai nukrypimai, Pokalbiai apie Birutes, tfu... Apie merginas, kurių nėra šalia ir nuolankūs nutylėjimai apie tas, kurios šalia. 
Jūs nepasikuklinkit lankytis, vertinti, komentuoti, rašykit, liekit savo jausmus. Mes neliksime jiems abejingi.

Didžiausi linkėjimai nuo vieno iš šios pirties kūrikų Justino. Laukit naujienų!