2008 m. balandžio 10 d., ketvirtadienis

Atradimas

Gyvenimas - pilnas atradimų. Kad ir kur besėdėtum: mieste, miške, pievoje, universitete ar netgi savo namuose, tu visada jausi tai, atradimo kvapą. Galėsi pajusti aplinkoje sklandančią atradimo viltį. Kad ir imkim universitetą. Nekalbu aš apie paskaitas - jos visada pilnos atradimų (knapsantys studentai, dėstytojo kelnių iširusi siūlė, pridžiūvusi kavos dėmė ant dėstytojo stalo), bet kalbu apie laboratoriją. Kiekvienas objektas, reiškinys, elementas gali sukelti begales minčių.
Kad ir šiandien, tyrinėjam laboratorijoje savo keturbangį parametrinį stiprinimą (netiesinės optikos reiškinys, kai esant dideliam lazerinio pluošto intensyvumui energija permetama iš stipraus kaupinimo impulso į signalinį ir dar papildomai atsiranda skirtuminis pluoštas), kitaip tariant procesą, kurio metu galime keisti šviesos spalvą. Nagrinėjam išeinančias tris bangas, o dargi atsirado visai greta jų papildomas pagrindinės spalvos pluoštas. Taip ir baigėm savo šios dienos darbavimąsi laboratorijoj likę giliuose apmąstymuose, iš kurgi tasai pluoštas atsirasti galėjo. Kalbant apie rimtus eksperimento rezultatus, gauname stiprinimą, tačiau ne tokį efektyvų, kokio tikimės.
Taigi, kiekviena diena pilna atradimų, telieka mums juos pastebėti ir priimti iššūkį juos suprasti, priimti į save. Kitaip tariant, pilkame name esančias spalvotas duris lengvai rasim, bet ar išdrįsim pro jas žengti?

1 komentaras:

Martynas rašė...

Prastesnių rezultatų nei tikėtasi gavimas deja yra per dažnas atradimas :(