2008 m. balandžio 21 d., pirmadienis

Neveikiantis softas už X milijonų

Dažniausiai mums tenka susidurti su įvairiomis programinėmis klaidomis naudojant įvairias buitines programėles. Mokėti už jas nemokame arba mokame labai mažai. Daug kas tarkim nepatenkintas Vista (tarp jų ir aš :), tačiau jei tektų kiek padirbėti su programomis aptarnaujančiomis milijonus kainuojančią įrangą, ne vienas suprastų: Vista yra tikras džiaugsmas palyginus su jomis.

Pastaruoju metu tenka naudoti programą aptarnaujančią spektrometrą. Kad jį kur tą programą. Per ją jau kelis kartus visos dienos matavimai nueina šuniui ant uodegos. Didžiausia problema, kad ji klaidingai nurodo sistemos būseną. Spektrometro viduje yra dvi gardelės. Mes visada naudojamės antrąją, tačiau sistema pagal nutylėjimą sugrąžina, prieš išjungiant įrangą, pirmąją gardelę. Programa kažkodėl to nežino ir vis tiek užsispyrusi rodo, kad matuojama su antrąja, o ne pirmąja gardele.

Neseniai išlindo kitas babalas. Kolega pora valandų dusinosi, kol paleido temperatūros nuskaitymą. Tad visas matavimas vėlavo kokią valandą.

Seniau teko dirbti su varikliuku, kuris valdomas iš kompiuterio. Valdymo programa, parašyta LabView kalba, buvo pateikta gamintojo. Ir ką gi, vienam kompiuteryje ji veikė, kitam kažkodėl ne. Instrukcijų žinoma nerasta, suprasti kas tos programos viduriuose darosi irgi nesuprasi. Taip ir kankinosi vienas magistras pusę metų, kad bent jau paleistų (o dar buvo numatyta programą modifikuoti).

Žodžiu, blogai, labai blogai su programiniu aptarnavimu mokslo srityje. Ir didėjant įrangos kompiuterizavimui, visokie babalai atseis vis brangiau ir brangiau. Tikėsimės, kad įmonės gaminančios įrangą pradės rūpintis ne tik geležimi (sudarančia didžiąją produkto kainą), bet ir jos valdymu.

2 komentarai:

scania gti rašė...

Jei jau net katilinėse negali tiksliai užprogramuoti kontrolerio, tai suprantu, kaip sunku (ar neįmanoma) sutvarkyti sudėtingą sistemą. Belieka tik atrasti tuos keistus būdus, kurie priverčia dirbti tas neklusnias sistemas :)

Martynas rašė...

Taip ir atsiranda empyrinės formulės...

Jei pasuksim du kartus, tai padidės 4,5555847 karto, nors ekrane rodys 11,40530945.