2008 m. balandžio 1 d., antradienis

Vikingai ir poliarizuoti stiklai

Dėl atsmoferoje vykstančios sklaidos dangus tampa ne tik mėlynas, bet ir dalinai poliarizuotas. Vabalai sugeba matyti tą poliarizuotą šviesą ir pagal ją orientuotis. Sugebėjimas atsiranda dėl dipolinių rodopsino molekulių (gamtinių fotoreceptorių), kurios geriausiai sugeria šviesą poliarizuotą išilgai molekulės optinės ašies. Žmogaus akyje šios molekulės gali laisvai judėti, tuo tarpu vabalų akyse šių molekulių padėtys fiksuotos. Tad norint stebėti poliarizuotą dangų žmonėms reikia kokio papildomo daikto: Polaroid akinių, Glano prizmės, ar Saulės akmens, kas po ranka pasitaikys... Kai kas sako, kad vikingai su tais saulės akmenukais kelią namo rasdavo, kai nesimatydavo saulés :). Plačiau apie tai galite pasiskaityti poliarizuotame puslapyje.

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

kai debesuota fangus nepoliarizuotas. Taip įvyksta dėl sklaidos debesyse, jie tarsi koks matinis stiklas. Išbandyta befotkinant su poliarizatorium.

Martynas rašė...

čia yra tavo tiesos :) reikės šiandien savo polaroidus pasiimti... patyrinėti

Martynas rašė...

Taip su debesimis as aisku persistengiau. Siandien su savo polaroidais stebejau dangu. Tikrai, statmenu kampu saules atzvilgiu dangus yra neblogai poliarizuotas.

Anonimiškas rašė...

aha, ir dar - poliarizuotas tik kai saulė yra žemai. Kuo aukščiau, tuo prasčiau matos efektas ;) Gaila, kad plika akis nemato poliarizacijos, būtų labai estetiškas dangus su smulkiais debesėliais.

Martynas rašė...

Gerbiamas vp labai jau priekabus :) Su jūsų teiginiu, kad poliarizacija pasireiškia tik esant saulei žemai dalinai drįsčiau nesutikti. Stipriausiai poliarizacija pasireiškia 90 laipsnių kampu. Tad dangaus skliaute yra šiek tiek vietos šiam reiškiniui stebėti. Šiandien pats praktiškai jį stebėjau apie 9.30. Matėsi...

Anonimiškas rašė...

nu ne, kai saulė virš galvos, žiūrėk nežiūrėjęs pro poliarizatorių, nieko gero vistiek nepamatysi.. Aišku, saulė virš galvos būna retai, todėl dažniausiai silpniau ar stipriau efektas vistiek matos. Baigiu kabinėtis! :))