2008 m. balandžio 6 d., sekmadienis

FIDI proga - milžiniški šachmatai

Vakar Vilniaus gatvėmis praūžė fizikai. Miestelėnai negalėjo negirdėti triukšmingųjų fizikų, kartu su Dinu Zauru traukiančių į VU Filologijos fakultetą atsiprašyti už praeities skriaudas. Tai jau nieko nebestebina - pirmąjį balandžio savaitgalį per fizikų dienas ši eisena jau tapo tradicine. Tačiau šiemet per 40 FIDI (ji nejubiliejinė, nes šiemet FIDI sukako tik 39 metai) pastatyti Lietuvoje tikrai neregėto dydžio šachmatai. Greičiausiai jie yra neoficialus pasaulio rekordas (oficialiu Gineso rekordu netaps dėl lėšų stygiaus). Šachmatų lenta 24x24 metrų buvo sukurta ant pievutės tarp ekonomikos ir fizikos fakultetų Saulėtekyje. Vieno langelio plotas - 9 kvadratiniai metrai. Tai didesnis plotas nei tas, kurį gauna kiekvienas studentas gyvendamas barake! Šachmatų figūros įspūdingo dydžio - mano žiniomis karaliaus aukštis buvo per 4,5 metro. Kitos figūros buvo kiek žemesnės, bet visos aukštesnės už statistinį žmogų!
Šie šachmatai nebuvo pastatyti šiaip tik dėl grožio. Fizikos fakulteto studentai juos gamino ištisą mėnesį. Kiekvieną dieną prie jų dirbo per 10 žmonių, o paskutinę savaitę, dead line'ui artėjant prie pabaigos, prie jų plušėdavo per 30 studentų. Šiais šachmatais dieninės FIDI metu žaidė studentas prieš dėstytoją. Kaip ir evoliuciškai priklauso, nugalėjo studentas, doktorantas. Jie sėdėjo 8 aukšte, o ėjimai apačioje esantiems juodadarbiams, figūrų nešiotojams (vieną figūrą nešė daug maž keturiese), buvo perduodami megafonu. Aišku pranešėjas leisdavo kartais sau pameluoti ėjimą - juk taip smagu stebėti beplušančius jaunuolius. Žaidimo veiksmas buvo gyvai transliuojamas į apačioje esantį diodinį ekraną.
Taigi, šiemet FIDI išsiskyrė savo užmojais. Šis nuostabus reginys tiesiai Jums nuo manęs. Taip pat rasit daugiau mano darytų FIDI nuotraukų.

3 komentarai:

Martynas rašė...

Gera ir įdomi idėja.

p.s. apatinė foto dėl grožio taip pasukta?

Anonimiškas rašė...

smulkus pataisymas - 8 aukste sedejo tik destytojas (dar pries save ir maza sachmatu lenta pasistates), o doktorantas bazavosi apacioje, ir aplink lenta vaikstinedamas galvojo (:

betkokiu atveju, viskas buvo tikrai super

Justinas rašė...

Uo. Dėkui už informaciją apie doktorantą. Dėstytojo štabą mačiau pats. Turiu dar nuotrauką, kur jis atsitraukęs nuo paprastos šachmatų lentos žvelgia žemyn pro langą į didžiąją šachmatų lentą.