2008 m. birželio 27 d., penktadienis

Sidabriškieji debesys matosi!!!!

Šiandien didinga naktis. Matosi sidabriškieji debesys. Jie vieni nuostabiausių mano gyvenime matytų sidabriškųjų debesų ir aš juos pirmą sykį gyvenime įamžinau savo geruoju fotoaparatu. Taigi, su jumis vienais pirmųjų dalinuosi šiuo grožiu:

Na, nuotrauka daryta prieš pusvalandį, sunku man buvo ją įkelti - visgi ne prie savojo kompiuterio sėdžiu, interneto ryšys prastas, nuotraukų redagavimu taip pat neina dorai užsiimti. Taigi, tiesiog vaizdas nuo balkono atbrailos iš mano gimtojo kaimo - Elektrėnų. Štatyvo vis dar neturiu, bet kadangi jau pradėjo plaukti šią savaitę pirmosios įplaukos šiais metais, tai tikiuosi jį įsigyti. Sidabriškieji debesys realiai paskatins mane tai padaryti :)
Tiek šiai nakčiai. Geros debesų medžioklės!!!

2008 m. birželio 25 d., trečiadienis

Pasakojimas iš Elektrėnų pievos

Gamta sugeria visus jausmus - džiaugsmą, meilę, liūdesį. Lygiai kaip ir mergelė, jei tokia yra. Taigi, prieš pusantros savaitės lankiausi gimtajame kaime ir braidžiojau po pievą, nes erkių nebijojau - paparčių ten mažai, o ir šiaip, apsirengęs buvau. Kitaip tariant, tuo metu buvo smarbiausia nuotraukos. Tad džiaukitės kartu su manimi!
Žiedai skleidžia grožį:

Samanos žavi spalvomis:

Žiogai užpildo pievą garsu:

Bitutė spinduliuoja gyvenimu:
Bitutė sėdi ant dirvinės buožainės (knautia arvensis). Žydi ji visą vasarą, auga pievose, pakrūmėse, miško aikštelėse ir tt.
Mėgsta bitės, kamanės ir drugiai, tačiau gyvuliai buožainę nelabai ėda. Ganyklose gėlytė nepakenčia trypimo, nuėsta sunkiai atželia.

Tačiau pievoje rasi ir mirties kvapą:

Vėl gėlės (pasakykit, kieno žiedas):
O žiedas šis priklauso dėmėtajai gegūnei (dactylorhiza macutala). Jos šakniagumbius kartais išknisa šernai. Seniau vartota kaip vaistažolė, taip pat žinoma kaip turinti kerų galios (nu suradai Justinai :)
Vardas įvairiomis kalbomis susijęs su gegute - vasaros pranašu. Marti lapai, margi žiedai simbolizuoja gegutę.

Gražuolė blakė (gal žinot kaip tiksliai ji vadinasi?):

Drugys:

Milžiniška pienė:

Vabalius:

Kamanius:
Šioje nuotraukoje matote kamaniaus atakuotą paprastąjį garždenį. Augalas medingas, gerai tinka pašarui (skanaus), nors pradėjusi žydėti apkarsta (et pagražėja ir iškart apkarsta).


Gražuolis laumžirgis. Jei neklystu, čia strėliukė yra:

Vabalius:

Arklys po medžiu:

Taigi, dabar visų prašau draugiškai papasakoti, kokie čia gyviai, nes visų jų nepažįstu. Leiskit juos pažinti man. Leiskit sužinot, kas mane pakerėjo!

2008 m. birželio 21 d., šeštadienis

Lietaus muzika

Lietus kai kam skamba kaip muzika (pavyzdžiui sodininkams arba ūkininkams po ilgo sauso periodo). Kai kam skamba kaip prakeikimas (pavyzdžiui sodininkams arba ūkininkams po ilgo drėgno periodo). Kai tau prasideda atostogos lietus irgi nemielas (o juk mokinukams jos jau prasidėjo). Kaip įnešti kažką skaidraus į rudeniškai liūdną lietingą vasaros dieną? Gal priversti lietų skambėti?
































Gero klausimosi: http://www.scoreforaholeintheground.org/

Šaltinis: Membrana

2008 m. birželio 20 d., penktadienis

Baigėme universitetą

Vakar, birželio 19 dieną, abi šio blogo rašeivos gavo Bakalauro diplomą ir įgijo fizikos bakalauro kvalifikacinį laipsnį:

Mano kolega Martynas tai netgi raudoną diplomą paėmė. Tokių puikiausiai baigusiųjų pas mus kurse iš 118 žmonių buvo 3. Apskritai, nelabai suskaičiavau, kiek šiemet buvo mūsų baigusiųjų FIziką. Sunku grupiokus visus suskaičiuoti, nes jų baisiai mažai belikę. Pirmame kurse įstojusiųjų buvo 36, o baigė - tik 9, + 2 ankstesnių metų studentų. Tieas dalis mūsų grupiokų sėkmingai nukeliavo pedagoginiu keliu - 6 baigė FIziką ir Fizikos mokymą. Taigi universitetą baigė 43% mūsų grupės studentų.
Įdomiausia paskaityti, ką rašo mūsų diplomuose. Pavyzdžiui: Tikslai, įgytos žinios įgyti gebėjimai:
Fizikos bakalauras yra sukaupęs fundamentinės fizikos žinių, susipažinęs su šiuolaikinėmis mokslinėmis koncepcijomis ir teoriniais modeliais, turi savarankiško darbo įgudžių: geba kūrybiškai taikyti fizikinių reiškinių modelius, naudotis šiuolaikinėmis informacijos technologijomis, moka rinkti, sisteminti, analizuoti ir interpretuoti eksperimentinius duomenis.
Arba: Galimybės užsiimti profesine veikla:
Absolventas gali dirbti kūrybinį darbą mokslinėse ir praktinės veiklos institucijose, kuriose sprendžiamos teorinės ir eksperimentinės fizikos problemos, aukštųjų technologijų (pvz. optoelektronikos, elektronikos, informacinių technologijų, sudėtingų kompiuterinių sistemų) įmonėse.
Būtų smagu, jei didžioji dalis teksto atitiktų realybę - kad apie kiekvieną baigusįjį galėtumėme taip pasakyti. Dažna nūdienos akademinio pasaulio realybė, kad baigusieji dirba ne pagal specialybę, o pati specialybė tiesiog svarbi tuo, kad suteikė diplomą.

Beje, tai pirmoji mūsų abiejų nuotrauka šiame bloge (savo nuotrauką buvau įdėjęs viename pasakojime apie Kubą).

2008 m. birželio 12 d., ketvirtadienis

Grantas 2

Įprasta ši diena mano gyvenime. Kaip įprastai mano elektroninio pašto dėžutė nepasipildo geromis naujienomis iš Edinburgo, o prieš pora dienų jau gulėjo laiškas Elektrėnuose, kurį šiandien ir atplėšiau. Nenustebau - stebuklas neįvyko, finansavimo negavau, lieku Lietuvoje :) Visgi velniškai maža mano tikimybė buvo - 8 vietos ir daugiau nei 100 norinčių finansavimo.

2008 m. birželio 11 d., trečiadienis

Grantas

Džiaugsminga ši diena :) Atsidariau eilinį kartą savo pašto dėžutę ir oplia: žinutė, kad gavau pilną finansavimą (mokestis už mokslui + pragyvenimas) doktorantūros studijoms Sautampotone. Na labai šaunu...

Kaip mes su Martynu Vilniaus centre trynėmės

O buvo taip. Nutarėm susmatyti kadu po gynimų ir išeitį fotomedžioklę. Medžiotojų buvo du, bet vieno fotoaparatas nuduso, tad likom dviese su vienu fotiku. (pamoka skaitytojams - išeidami į fotomedžioklę, įsitikinkite, kad jūsų baterijos pakrautos). Na ką, ir išėjome į nežinomybę:

Taip sakant, šioje gatvelėje ir supratom likę tiesiog besantys su vienu fotoaparatu. Tačiau mes per daug neliūdėjome. A ko čia liūdėt? Juk ir taip smagu prasieiti per centrą geru oru, kalbant geromis temomis. Kalbant apie temas - vėlgi užėjo pokalbis apie poliarizaciją - poliarizuotus akinius ir jų poveikį grožiui. Iš tiesų, gražių kadrų galima padaryti, turint poliarizatorių. Na, jei jo neturi, gali tiesiog naudoti poliarizuotus akinius, ką mes sėkmingai ir padarėm:

Pirmoji nuotrauka daryta ”pliku” objektyvu, antroji - per poliarizuotus akinius:

Beklaidžiojant užsiminiau Martynui apie savo pažįstamą architektę, su kuria bevaikštant apsipažinau daugiau su Vilniumi. Pavyzdžiui, visai neseniai sužinojau, kur yra siauriausia Vilniaus gatvelė, tad sėkmingai nusivedžiau kolegą jos parodyti:

Ale koks tai piktas dėdė ten buvo, kuris mus baisiai norėjo išvyti iš tos vietos. Kai atsakėm, kad mes tiesiog grožimės Vilniumi, architektūra, jis pasiūlė mums nuvažiuoti į Italiją. Malonus dėdė, leidžia mums suprasti, kur gražiau.
Na, pasaulis tikrai būtų neapvalus, jei nesutinktum kokių pažįstamų. Taigi, ir mes sutikome savąją pažįstamą - grupiokę, kuri ieškojosi kokio grožio diplomų teikimams:

Tikėsimės, kaip nors sugebėsim atsigėrėti Gintare kurį tais ketvirtadienį. Na, o kol kas tą dieną leidau sau gėrėtis Saulės halais:

2008 m. birželio 10 d., antradienis

Sąjūdžio koncertas

Praeita savaitė - tai didžioji atsiminimų savaitė apie Sąjūdį. Visgi jam 20 metų. Na aš maža ką tepamenu, nes tuo metu buvau dar tik pradėjęs vaikščioti pyplys. Tačiau, kaip žinia, tai netrukdo suvokti ir suprasti istorinę reikšmę. Kaip antai aš suprantu Napoleono beprotiškus veiksmus, Revoliucijų beprasmybę/prasmę bei karų žavesį bei beprasmybę.
Taigi, penktadienį, po neeilinės savaitės (tai buvo laisvės po mokslų savaitė), iškeliavau į koncertą, kuriame grojo keturios gerai žinomos grupės: Rojaus tūzai, BIX, Andrius Mamontovas (tikrai grupė :)) bei Antis. Na ką aš galiu pasakyti apie Rojaus tūzus? O gi tai, kad ten iš Rojaus tūzų tik Povilas Meškėla bei bosistas belikęs, gitarom pjausto bei būgnais muša jaunimas. Pačio Povilo balsas, vokalas paliko man gilų įspūdį. Apžavėjo jis ar ką mane :)




BIX? Na neapsiputokit ant manęs, bet jie manęs jau visiškai nežavi. Tas pačias dainas 15 metų dainuoja ir visi nuo jų kaifuoja. Per 5 metus vieną savo dainą perdainavo su Pushu ir viskas. Iš Samo nei balso, nei efekto. Tad nuotrauka tik dėl formalumo:

Andrius Mamontovas? Visas dvi rankas keliu į dangų už jį. Vyras rodo, kad besibeldžiant į penktą dešimtį metų kūrybinių jėgų nestinga. Išleidęs tikrai nuostabų naują albumą jį praktiškai visą ir sudainavo per koncertą. Nebuvo nė vienos senos dainos. Gal ir tiesa, šiandien Lietuvai aktualesni ”skustagalviai karstuose tiuninginiuose” nei, kad aš ”tą vakarą tamsų ant stogo lipau”. VIsas jo dainas kartu dainavau, nes tiesiog automatiškai tariasi žodžiai man :) Ar fotoaparatas buvo prie veido ar tarp kojų, žodžiai biro kaip grūdai į lovį.






Antis.... Tai tikrai mane nustebinusi grupė. Įrašus jų sunku klausyti, bet koncerte Kaušpėdo chebra sukūrė malonią nuotaiką, atrakciją, žaismą. Vienu žodžiu, muzika buvo nepakartojama, o ir Kaušpėdo mimikos nepamirštamos. Labai prisidėjo pučiamieji, jie įnešė muzikai žavesio.







Tai tiek to gėrio koncerte. Turiu pripažinti, kad seniai tokiam geram koncerte buvau (tiesa, retokai į juos vaikštau, shame on me). Taip pat turiu vėlgi verkti kaip reikia geresnio objektyvo mano fotoaparatui - teleskopinio, su plačia apertūra. Vieną neblogą nužiūrėjau, bet jis tris kartus brangesnis už mano fotoaparatą. Neblogai būtų stovėti prie pat scenos, tai žmonių rankų miško nesimatytų. Kita vertus, šis miškas sukuria visai vykusią atmosferą.
Pabaigai pripažinsiu, keistas vakaras buvo - keliavau vienas, bet vieniškas nesijaučiau, draugų radau, panelių net ieškot nereikėjo, Saulėtekin pėsčiom parėjau, bet ir alaus padegustavau, dalį atkarpos keliavau labai ne vienas, dalį praleidau su savo mintim lyg Stepių vilkas

Paprastumo principas

Dažnai sukuriamas klaidingas fizikos tikslumo įvaizdis: kad tai super tikslus mokslas, visos teorijos tiksliai aprašo realiai vykstančius reiškinius. Tačiau viskas yra šiek tiek kitaip. Daugelis fizikinių modelių paremta paprastumo principu.

Pasirink paprasčiausią; jei tai tinka naudok toliau, jei ne - rinkis kitą paprasčiausią.

(angl. Choose the simplest thing first; if it works use it, and if it doesn't, then try the next simplest!)
Frazė paimta iš knygos "Quantum Wells, Wires and Dots".

2008 m. birželio 9 d., pirmadienis

Žiedeliai ir bitutės

Perskaitę pavadinimą nesitikėkite išvysti straipsnio apie Kamasutros subtilybes. Amerikietiškas požiūris į šiuos žodžius iškreipia mūsų vaizduotę. Kita vertus, subtiliai apibūdina visų gyvių gyvenimo kulminaciją - dauginimąsi. Taigi, šio straipsnio tema - nepakartojama mūsų gamtoje.
Kaip žinia, pastaruoju metu gana intensyviai fotografuoju. Taigi, prisikaupė net man patinkančių įvairių gamtos nuotraukų. Pavyzdžiui, šis berniukas pievoje:

Realiai gaudžiau jo jaunesnę sesutę beskinančią gėles mamai, bet ne tuo kampu tupėjau, tačiau išėjo visai vykusi nuotrauka Vilniaus centre, Sereikiškėse. Kai pastaruoju metu ėjau pro šią vietą, žiedų jau nebebuvo likę...
Nemažą dalį pastarojo laiko praleidau Elektrėnuose, tad sužvejojau nuostabių savo gimtosios gamtos vaizdų:
Vienintelis iš savo kolegų nenuvytęs žiedas:

Benuskrendantis pienės pūkelis:

Užsimaskavęs drugys:

Beužsimezgantis kankorėžis:

Gražu. Gamta augina savo atžalas, nokina vaisius. Tačiau nesuklysiu pasakydamas, kad vienas žavingiausių lietuviškos gamtos, peizažų gyvūnas - arklys. Tai elegantiškas, grakštus žmogaus pagalbinkas. Mūsų apylinkėse juos gana dažnai galima išvysti atokesnėse vietose:


Susigyvenus su gamta, jos įsiklausius, pastebi neišpasakyto gamtos grožio kūrinius: gėles, bites, įvairius vabzdžius...




Ir pavasarį ar vasaros pradžioje, vyksta bene gražiausias procesas - rūšies tęstinumą išlaikantis dauginimasis:

Kai įsigilini į tave supančią gamtą, nebesugebi ja atsižavėti - gamta prabyla dar prieš aušrą, dienos metu vyksta didysis gyvenimas - maitinimasis, partnerių paieška, dauginimasis, vaikų maitinimas - išgyvenimas. O vakare, saulei besileidžiant už horizonto, visi gyviai nuščiūva, lieka šlamėti tik medžių lapai ir tolumoje žviegti automobilių varikliai.
Labanakt: