2009 m. sausio 7 d., trečiadienis

Wikipedija cituojama!

Šiandien grupiokas mane labai pralinksmino, bet vėliau, kai išsiaiškinau, šiek tiek džiaugsmas atlėgo. Bet kuriuo atveju: Wikipedia cituojama vienam rimčiausių mokslinių žurnalų - Science (žr. straipsnį Casting a Genetic Light on the Evolution of Eyes). Na, jei bandysite surasti wikipedijos vardą literatūros sąraše, nevarkite, jo ten nėra. Tačiau jos vardas puikuojasi prie 1 paveikslo, nes didžioji dalis nuotraukų yra paimta iš plačiosios enciklopedijos. Cituojant mano grupioką: "akivaizdžiai straipsnio autoriai nenorėjo dėti wikipedijos į literatūros sąrašą, nes kiti šaltiniai tai gale sumesti".
Na, matyt mokslininkai vis dar baidosi oficialiai cituoti šią enciklopediją, nes pvz., pasak mūsų vieno iš rimčiausių (kartu vieno iš seniausių) mokslininkų, "wikipedia matyt skirta pavyzdžiui namų šeimininkėms".
Ne tik namų šeiminkėms, bet net ir mums, fizikams kai kurie straipsniai yra sprangūs savo žinių gilumu. Tad gal būt laikas keisti oficialų mokslo požiūrį į wikipedia?

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Niekad nepamiršiu, kai benešdamas savo diplominį į katedrinį gynimą sumąsčiau pasitikrinti ar tikrai viskas tvarkingai susegta. Gale radau įspūdingą literatūros sąrašą - trys wikipedijos linkai, anglonas ir tarptautinių žodžių žodynas. Pasirodo copy1 įsegė kažkokio kolegijos studento referato literatūros sąrašą. Iš kitos pusės - gaila, kad radau. Būtų buvę labai įdomu sužinoti ką tas pats Justo minimas mokslininkas, kuris buvo mano gynimo komisijoj, būtų pasakęs.. :)

Martynas rašė...

As viena karta dariau pristatyma apie wikipedia, tai irgi paieskojau tarp Nature ar yra kokiu citatu is wikio. Pasirodo buvo visas straipsnis, kuris teige, kad savo tikslumu bei informacijos kiekiu wikis nenusileidzia Britannicai. Britannicai tas nepatiko, tai jie atrase, kad wikis buvo subjektyviai ivertintas.

Beda wikipedijoje ta, kad ten labai varijuoja straipsniu kokybe, viena straipsni parase ale genijus, kuris apie rasoma nelabai ka ir tesupranta, kita straipsni parase Oxfordo profesorius.

ispanaz rašė...

Butent todel Wiki ir negali kolkas buti rimtu citavimo saltiniu - kol turinys nera tikrinamas specialistu, deja tai nera patikimas saltinis.