2008 m. gruodžio 29 d., pirmadienis

Lars Onsager. Kas slypi už enciklopedijos?

Šiandien vėl prisėdau enciklopedijai straipsnių parašyt. Na, tai, mūsų didžiajai Visuotinei Lietuvos Enciklopedijai. Gruodžio mėnuo man praktiškai biografijų mėnuo. Taip pasirinkau, nes turiu sąrašą straipsnių, kuriuos reikia įteikti, tai pasirinkau šešias biografijas parašyti. Viena jų Lars Onsager. Pats apie šį Nobelio premijos laureatą nieko nežinojau, kol nepradėjau skaityti wikipedijoj :)

Šis veikėjas amerikiečių fizikas teoretikas plius chemikas, daug nuveikęs karštųjų srovių difuzijos teorijoje, gilino skysto helio supertakumo teoriją, pateikė magnetinių srovių kvantavimo idėją. Vienu žodžiu, teoretikas iš peties. Tačiau man įdomiausia buvo tai, kas nepaklius į enciklopediją. Įdomiausia buvo jo kita veikla ir šiaip asmeninis gyvenimas. Vaikis su didžiu džiaugsmu buvo pakviestas į vieną universitetą fuksams dėstyti chemiją 1928 pavasario semestrą. Tačiau jis toks prastas buvo dėstytojas, kad su juo univeras reikalų nepratęsė. Ir kokiam jis univere bedirbdavo pasižymėdavo tuo, jog koks geras buvo teoretikas, toks prastas būdavo dėstytojas. Jo nesuprasdavo nei fuksai, nei magistrantai. Tik retas talentas sugebėdavo jo paskaitose patirti didžiulės naudos. Turim ir mes vieną tokį dėstytoją savo magistro studijose. Keikiamės, oj keikiamės kaip jis dėsto. Kad ir koks geras bebūtum savo srities specialistas, pedagogikos talento dėstymui žūt būt reikia.
Su Onsageriu dar įdomybė buvo viena: 1933 metais jis buvo pakviestas į Yale universitetą kaip podoktorantūriniam darbui. Na, tipo jaunojo profesoriaus vardą gauni ir sau darbuojiesi mokslinėje srityje. Tik kai jis atvyko, Yale univeras susisgrizbo, kad jis neturi jokio Ph. D. (nėra daktaras). Na, bet Onsageris pateikė savo skaičiavimus, teorijas ir per du metus susitvarkė daktaro laipsnį.
Na, jo mokslinė karjera buvo tikrai įspūdinga. Jis gavo daugybę apdovanojimų, įskaitant ir 1968 metų chemijos Nobelio premiją, buvo 9 universitetų garbės mokslų daktaras. Matyt gėda man, kad aš apie jį sužinojau tik dabar, nors nelabai ir gilinausi į termodinamiką bei žemųjų temperatūrų fiziką.
Įdomus faktas apie jo paminklą: jis buvo palaidotas visai greta savo kolegos profesoriaus Kirkwoodo, nors ir nebuvo artimiausi draugai su juo. Jei Kirkwoodo pamiklas yra persotintas įvairiausių titulų, garbės vardų, tai Onsagerio orginaliame paminkle buvo tiesiog užrašyta: "Nobel Laureate".

Savitas, įdomus ir matyt sunkiai suprantamas buvo Larsas Onsageris.

Komentarų nėra: