2008 m. kovo 8 d., šeštadienis

Kaip tapti teoretiku?

Šiandieną Roberto receptai pristato unikalų patiekalą - teoretikas. Ko reikia norint pagaminti šį patiekalą? 1 žalio studento, izoliacinės aplinkos nuo technikos, 1 kompiuterio (pradžioje užteks ir paprasto, prie kodinių pavadinimų ”Klevas” ar ”Uosis” pereinama palaipsniui) ir Fortran programavimo kalbos.
Mūsų nagrinėjamas objektas - negarsi ateities Teorinės fizikos viltis, gerb. draugas/grupiokas, kodiniu pavadinimu Kezaitis.
Pirmas žingsnis - mokykla. Reikia izoliuotis nuo pasaulio, kad būtų lengviau atsidėti į mokslą. Tai padeda ramus charakteris ar įgimti gamtos defektai bei nemokslinga klasė - tada tampi uždaru, o draugų kiekis tampa atvirkščiai proporcingas mokslo lygiui.
Antras žingsnis - protingųjų klasė vyresnėse klasėse. Šiame žingsnyje jūs privalote pamilti matematiką. Ką mūsų objektas sėkmingai ir darė, naktismis klausydamas Metallica spręsdavo matematikos uždavinius, dėl ko sėkmingai pramiegodavo vokiečių bei lietuvių kalbos pamokas. Dažnas teoretikas bei fizikas dievina metalą. Šioje zonoje galimi meniniai nukrypimai. Pvz, skaitovų konkursas:

Trečias žingsnis - teisinga studijų kryptis. Apie vadybas ar ekonomikas nekalbu - čia teorinės viltys tampa gyvenimo vidutiniokais. Aš kalbu apie teisingas studijų kryptis - Fizika, Chemija, Matematika gal net kai kurios Biologijos mokslų kryptys, pvz. Bioinformatika. Šis žingsnis trumpas, bet reikšmingas.
Ketvirtas žingsnis - postūmis. Ne paslaptis, kad net ir Didžiajam Sprogimui (kodinis pavadinimas - Big Band) reikėjo mažyčio postūmio, pavyzdžiui, bent drugelio sparnų plazdėjimo stiprumo. Taigi, mūsų ateities teoretikas šiame žingsnyje turi turėti tinkamus grupiokus, kurie karts nuo karto paragintų nueiti pas Glemžą, teisingus dėstytojus, kurie sužavėtų formulėmis. O visa kita - pačio studento rankose. Šioje stadijoje patartina pirmą kartą perskaityti Landau 8 tomus. Na, pradžioje prieš miegą vietoj pasakų tiks ir Feimano fizikos kursas.
Penktas žingsnis - skaičiavimai. Pasirenki Teorinės fizikos katedrą arba dar kitą įstaigą ir skaičiuoji. Kaip mūsų objektas pataria, reikia rinktis Fortran programavimo kalbą. Na, su laiku beprogramuodami galite netikėtai išmokti italų kalbos.
O toliau.... O toliau skaičiavimai, Landau, moksliniai žurnalai, mokslinės konferencijos ir galiausiai pasaulinė teoretiko šlovė:

9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

nesizemink daugiau taip rasydamas

scania gti rašė...

Pasirodo, teoretiką sukurti gana sunku. Bet turėtų būti naudinga investicija. Vienas teoretikas duos darbo tūkstančiams praktikų. Strategų reikia mažiau , nei taktikų :)

Justinas rašė...

Sorry, bet dėl žeminimosi nesupratau :)
Na o dėl vieno teoretiko sulyginimo su tūkstančiu praktikų nesutinku. Abi pozicijos yra lygiai naudingos, lygia dalimi stoja prie mokslo. Teoretikai paaiškina gautus rezultatus, randa bendrąsias priklausomybes visoms medžiagoms. Praktikai patvirtina teorijas arba jas paneigia, ieško teorijos ribų.
Investicijų teoretikams žinoma mažiau reikia - juk nereikia jiems pirkti femtosekundinių lazerių, didelės kokybės veidrodžių, vakuuminių kamerų, spektrometrų ir kitų brangių žaisliukų :)

Martynas rašė...

Dar dažnai reikia tarpinės grandies tarp teoretikų ir praktikų. Nes abi pusės dažniausiai sunkiai susišneka...
Tyrimų kryptis nevisada nurodoma teoretikų, dažnai tai padiktuoja rinka (ko akivaizdžiai nereikia, tas negauna finansavimoe), prieinamos technologijos (popieriuje visada viskas gražu, bet realybėje - ne). Yra pavyzdžių, kai teoriškai kažkas buvo neįmanoma, bet "kvaili" vyrukai padarydavo tai tikrove.

Martynas rašė...

Tiesa, pastebėtas santykis 1:1000, atspindi tam tikra prasme realybę: viename moksliniame projekte būna kelios praktikų grupės: vieni maišo, kiti kepa, treti ragauja, ketvirti parduoda, ir keli teoretikai: mąsto kaip čia skaniau viską sumaišius ir kodėl aną kartą viskas buvo skaniau nei šį...

Anonimiškas rašė...

nesistebėčiau, jeigu subjektas perskaitęs tavo rašinėlį duotų į nosį...

Justinas rašė...

Na... Aš su juo nuo seno pažįstmas. Karts nuo karto patraukiam jį draugiškai per dantį. Tad tikrai nematau už ką jis man galėtų duot į nosį. Už požiūrį?
Na taip, už požiūrį šiais laikais galima gauti kelias kulkas.

Anonimiškas rašė...

Citata: "Apie vadybas ar ekonomikas nekalbu - čia teorinės viltys tampa gyvenimo vidutiniokais."

Patariu panagrinėti gerų universitetų ekonomikos departamentų siūlomas programas ir ką veikia ten dirbantys žmonės. Teorinėje ekonomikoje naudojama matematika ne mažiau sudėtinga nei teorinėje fizikoje, o ir problemos ne mažiau sudėtingos.

Tik norėjau atkreipti dėmesį į tai, jog ir šioje disciplinoje teoretikui yra ką veikti.

Justinas rašė...

Naš nenorėjau nieko įžeisti. Iš tiesų, nesidomėjau per daugiausia apie gilias ekonomikos studijas, tačiau tikrai tikiu, kad yra ten ką skaičiuoti. Žinau, kokie sudėtingi ir visai tikslūs ekonominiai modeliai kuriami.
Šiame straipsnyje ekonomikas ir vadybas paminėjau tik plačiosios visuomenės prasme. Porcentaliai gerokai mažiau ekonomikos studentų gilinasi tolyn į mokslą.