2008 m. kovo 1 d., šeštadienis

Pianino derinimas

Gyveni žmogus, turėdamas muzikinio išsilavinimo pradmenis, keletą instrumentų namie, silpstantį gebėjimą tais instrumentais groti, žinoma, tu tobulėji, jais groji, kai kurių instrumentų grojimo įgudžiai netgi tobulėja, ir dar turi pusėtiną klausą. Kokios mintys gali šauti į galvą? Ogi, "kodėl negalėčiau išmokti derinti pianino?"
Iš tiesų, kai pagalvoji, tai yra taip nesunku - visom 88 natom visas jų stygas (1-3, priklausomai nuo dažnio) suderinti, kad skleistų tinkamą dažnį (kaip vidurinė A - 440 Hz, apatinė A - 27,5 Hz). Su šiom naiviom mintim aš ir pradėjau bristi į pianino derinimo gelmes. Turėjau tunerį (juodą dėžutę, kuri tau pasako, kaip tu toli nuo tinkamo tono), tad man trūko tiktai rakto pianinui derinti. Iš antro sykio jį vakar įsigijęs pradėjau mokytis. Turiu pripažinti, kad mano lūkesčiai pasiteisino - tai sunkus procesas. Taip pat pasiteisino klavišinių instrumentų pardavėjo mintis, kad net ir tobuliausia elektronika neatstos žmogaus klausos - jei tikslumu ir galbūt galėtų elektronika lygiuotis, tai greičiu niekaip. Naudodamasis klausa tu suderinsi pianiną žymiai greičiau. Taigi vakar buvo mano beviltiškų bandymų susidraugauti su technika ir jai atsiduoti vakaras. Galų gale supratau, kad privalau pasitikėti labiau savo klausa ir tuo pačiu ją tobulinti. Rezultatas nenuvylė.
Kaip derinau? Naudodamasis tiuneriu suderinau vidurinę stygą, o klausa su vidurine styga derinau paeiliui šonines stygas. Bet patikėkit, koks grožis atsiveria klausant nederančių dažnių - atsiveria fizika. Tada pajunti saldų teorijos įsiliejimo į praktiką, gyvenimą, skonį. Du gretimi dažniai sukuria mušimus - ir tu juos aiškiai girdi. Kuo dažniai artimesni, tuo mušimų dažnis mažėja, kol galiausiai dvi skirtingos stygos pradeda skleisti vieną bendrą garsą. Tiesa, vieno garso įspūdis apgaulingas. Jei užgausit tas dvi stygas atskirai gal būt išgirsite, kad jos skliedžia skirtingą dažnį. Taigi čia vėl išlenda teorija. Priklausomai nuo stygos storio ir įtempimo koeficiento bendro stygų skleidžiamo dažnio juosta bus platesnė ar siauresnė. Taigi, kiekviena nata skleis skirtingo pločio dažnių spektrą.

Na, turbūt reiktų reklamuotis dabar :) Jei kas norite, kad jūsų pianinas derėtų - rašykite, skambinkite man. Man pačiam dar reikia tobulėti, todėl geriausia mokykla - derinimas. Na, kai jau kiek įgusiu, nepasikuklinsiu ir atlygio paprašyti. Bet geriems draugams mielai pianiną suderinsiu nemokamai ;)
Beje, man pačiam įdomiausia buvo, kiek aš sugaišiu laiko derindamas pianiną. Na, pirmą kartą prie savojo sugaišau 5 valandas. Čia laikas su visais geriausių metodų ieškojimais. Tad dabar, manau sugaiščiau apie 3 valandas. Kuo toliau tobulėji - tuo laiko užtrunki mažiau. Taigi, šiek tiek pakoregavus garsųjį JAV piliečių šaukimą į armiją:

20 komentarų:

scania gti rašė...

Tai kad 440 Hz pasenusi la. Dabar aukštesnė... Bent jau man, neišmanėliui pasakojo vienas muzikantas, kalbėdamas kaip smarkiai keitėsi atlikimas nuo gūdžių viduramžių... Ir tempas, sako, pagreitėjo :)

Justinas rašė...

Dažnis keitėsi - viduramžiuose la jei gerai žinau buvo 410 ar 420 Hz, bet šiais laikais ji yra 440 Hz. Faktas. O dėl tempo irgi įtikinama. Nekintamų dalykų nėra.

Martynas rašė...

Kiek žinau amerikiečiai derina aukštesniu dažniu nei 440 Hz. Bet konkrečių faktų negaliu pateikti. Taip kad galima, tai laikyti paskalomis :)

scania gti rašė...

Supratau: 440 yra naujoji :) Beskaitydamas tinklaraščius ir muzikos teorijos pramoksiu :)

Anonimiškas rašė...

o 440 yra ne mi? bent jau aš buvau visada įsitikinęs, kad mi.

V.

Martynas rašė...

Ne, vis dėl to 440 Hz yra lia :)

Anonimiškas rašė...

Gal ilgainiui atstatysi klausą, sugadintą, grojant išsiderinusiu pianinu. : )) Maniškis nederintas nuo tada, kai pirktas, o jis, tiesa, už mane gerokai vyresnis. Pati tikrai nederinčiau - bijau, kad „nusitraiškysiu“ su savo iberabsoliučia klausa. Užtenka ir gitaros. : )

Justinas rašė...

Na... Pianinu jau senokai negroju. Kartais aišku prisėdu kažką pabaksnoti, bet pastaruosius keletą metų gitara vien groju. Taigi pianino sugadintos klausos neturiu :)
Na... Kaip sakant pianino derinimas iššūkis sau. Jei yra noras turėti derintą pianiną, o pati gyveni Vilniaus apylinkėse, tai parašyk ;) Gal ką ir sugalvosim, kad derėtų :)

Martynas rašė...

Taip ir pasimatymą galima suorganizuoti...

Anonimiškas rašė...

Hello,
as ir va noriu susiderint savo pianina, bet va rakto neturiu,
bandziau su replem, tai nekas :D
o va to rakto tai niekur nerandu, visur ieskau nezinau is kur ju gaut. Gal gali duot kontaktus is kur pirkai? nes labai reikia. jau pas mane vietoj 440Hz jau 430Hz :D
per tiek metu viskas issiderine
su soft'u tikrinau tai visur ~20 procentu nuo tono :/

Justinas rašė...

Na, aš tai raktą pirkau Muzikos faktoriuje, Konstitucijos prospekto pradžioje, prie viešbučio (pavadinimo greit neatsimenu) kur Lietuvos ryto žaidėjų nuotraukos išklijuotos.
Noras susiderinti pianiną pagirtinas! Šaunuolis!

Anonimiškas rašė...

dar vienas klausimas, o koki derinima naudojai ?
ar koki bacho "well tempered" , ar cia siuolaikini kur viskas lygiai temperuota "equal tempered". ir dar kiek zinau yra tobulom oktavom, tobulom kvintom, tobulom kvartom temperacija. tai va kokia rinkais :]] as tai noresiu isbandyt visokias, nes jau tas pats skambejimas kazkaip atsibodes :]

Justinas rašė...

Žinai... Gerą klausimą čia užpjovei :)
Aš taip daug nesu apsiskaitęs ir oscilografo namie neturiu, kad patikrinčiau dažnius. Aš derinau daugmaž taip: nuo la (440 Hz) į abi puses per kvintą susiderinau klavišus (naudoji tunerį bei savo klausą, tikrini, kad visi intervalai skambėtų taip kaip turi skambėti) ir po to pagal suderintas natas aukštyn ir žemyn per oktavą derini.

Anonimiškas rašė...

vat as radau, toki dalikeli,
http://www.instrument-tuner.com/

labai daug visokiu derinimu gali pasirinkti, nustatyti A dazni norima ir dar ten kazka reguliuot gali =]
o seip gali tiesiog patikrint ar viskas skamba OK. as paprasta mikrofona kazkoki is parduotuves naudojau, tai labai zemu natu neatpazyta :)) bet seip cool daiktas,
30 dienu nemokamai.

Anonimiškas rašė...

Zinau tiksliai kad siais laikas YAMAHA gamina marimbas ir vibrofonus 442 Hz derinimu. ant la natos yra isgrviruota 442

Anonimiškas rašė...

Sveiki, turiu pritart Anonimui, siais laikais la yra 442, bent jau Svedijoj, kur moakusi, ten obojus visada taip tiuneri nusistato, o paskui jau nuo jovisas orkestras pasigauna

Justinas rašė...

Na, nesiginčysiu. Su profesionaliais atlikėjais nesu tiesiogiai susijęs, tad negaliu prieštarauti jūsų informacijai.
Kita vertus, pripažįstu, kad 2 Hz nuo nešančiojo dažnio atitinka vos 6% pustonio, tad sukelia mažą nederinimą. Neskaičiavau, bet manau, kad mušimų tarp dažnių beveik nesijaustų. Aišku, profesionali ausis pajaustų.

Tiesioggl rašė...

Mano neišmanėliškomis žiniomis "la" nata šiais laikas derinama įvairiai. Dažniausiai pasitaiko 440Hz ir 442Hz.

Orkestruose neretai vieni instrumentai derinami 440Hz, o kiti, kurių garsas norimas skaidresnis 442Hz.

Šiek tiek įdomių ausiai:
http://www.tedrounds.com/Can_you_hear_the_difference.htm

Beje, įdomus straipsnis.

sigis11 rašė...

Ką daryti orkestrui,kuris groja su Yamahaklavinova.
Ten tikrai nieko kitaip suderinti neimanoma..

sigis11 rašė...

Aš irgi neišmanėlis.
Kas dėl tų dviejų hercų,440 ir442??
Džiazo orkestre,bigbend,garso la etalonas yra440hz.,bet tos muzikos"profai"tiesiog keičią ne derinimą,bet amlitudę net tiek,kad jau joks derinimas,kaip tikras to garso tonas,išeina iki pustonio,visiško nederumo ribose.
Visdėlto,vistiek viskas riamiasi į visų instrumentų tėva"Fortepijoną"kurio derinimo niekas ir niekada nepakeis!!!